Рискът от пожар в селското стопанство нараства с увеличаването на температурата на въздуха. Нека ви дадем няколко съвета как да защитите селскостопанските машини от възпламеняване, пише Agrarheute.com.

Хиляди безпилотни комбайна са в готовност за жътва

1. Прахът увеличава риска от пожар

Една чиста машина не е 100% защитена срещу пожар, но при нея рискът от такива инциденти е значително намален. Там, където няма прах, нищо не може да се запали.

Съвет: Духалката за листа вършат чудесна работа.

2. Добрата поддръжка предпазва

Пожарната защита започва преди сезона на вършитбата. Откриването на дефектни или износени вече лагери и своевременната им смяна намалява риска от възпламеняване. Всички елементи трябва да бъдат смазани. Прегретите лагери може бързо да причинят пожар в машината.

Съвет: Инфрачервените лазерни термометри са идеални за откриване на повреди в лагерите. Най-евтините модели струват под 50 лв.

3. Почиствайте следите от масло и дизел

Там, където маслото и дизелът са полепнали по машината, прахът и сламата се напичат много бързо. Този слой е особено опасен, тъй като е идеална стартова точка за пожари в горещото двигателно отделение.

4. Пожарогасители на всяка машина

Един пожарогасител на комбайна трябва да бъде винаги с вас. Подходящи са моделите на основата на прах, пяна или вода. Докато праховите пожарогасители се борят с огъня чрез задушаване, тоест чрез отстраняване на кислорода, принципът на пожарогасителите с вода или пяна е охлаждане. Задължително проверявайте пожарогасителите на всеки две години.

5. При пожар звънете на тел. 112

Никога не подценявайте риска пожарът да се разрасне. Така предпазвате както себе си, така и другите фермери.

6. Не пушете на полето

Ако сте пушач, никога не палете цигара в сухи полета по време на вършеене или пресоване на слама. Една искра е достатъчна да ви създаде редица неприятности.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери, подготовете трактора за сезона

Настроението на производителите на агромашини се подобрява

Секси календар за млади фермери излиза в Бавария