Обилни валежи, паднали в планинската част на област Враца, спряха жътвата на последните 409 хектара от общо 57 679, засети с пшеница площи.

Зърнопроизводител: Увеличих добивите чрез по-малко пръскания

„Към момента е прибрана реколтата от 98% и е въпрос буквално на дни да приключим с жътвата на пшеницата, ако не завали пак”, уточни за Агри.БГ младши експертът „Агростатистика” към Областна дирекция „Земеделие” Христина Христова.

Ечемикът е прибран на 100% от цялата площ в областта, която е 2158 хектара.

„Прибрана е и рапицата, но тази година площите са твърде малко. Стопаните засяха едва 333 хектара в областта, а традиционно имахме много повече”, обясни Христова.

Повечето земеделци изпитали сериозни трудности с метеорологичните условия от миналата и тази година и затова предпочели да не рискуват, като се има предвид, че през стопанската 2019 г. заради климатичните условия напълно пропадна реколтата от рапица, засята на близо 15 000 дка.

Според експерти 2020 г. не е благоприятна в климатично отношение и за другите зърнени и технически култури. Проблемите и за едните, и за другите започнали още със самото засаждане. За пшеницата, ечемика и рапицата основното изпитание било липсата на сняг. За царевицата и слънчогледа пък също перспективите не са добри, защото особено в равнината, т.е. там, където са най-големите засадени площи, няма валежи със стопанско значение и те не могат да се развиват нормално.