Министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че категорично подкрепя българското производство, но по думите му родните агропродукти трябва да имат съответните сертификати за качество, за да имат достъп до веригите. Министър Стойнев подчерта, че е имал редица срещи с ръководителите на големите търговски вериги. В резултат търговците са поели ангажимент за гъвкав режим към агропроизводителите.

 

Съвместно с организацията на кооперациите ще се създаде и специализирана верига само за български стоки, заяви Стойнев, информират от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). „За последните 7 месеца правителството наля 2.5 млрд. лв. за българския бизнес и чрез разплащане на ДДС върнахме приблизително 550 млн. лв., за същия период на миналата година са върнати с 300 млн. по-малко.

 

Направихме актуализация на бюджета, за да разплатим задълженията по сключените договори. Бизнесът показа, че е почтен, и парите, които наляхме, те ги върнаха чрез данъците“, заяви още Стойнев. Той подчерта, че държавата работи по 100 режима за облекчаване на административната тежест, а правителството вече прие такъв пакет от 24 мерки.

 

„Най-важно е държавата да не пречи, защото нашият пазар е малък и покупателната способностна хората е все още малка, ето защо трябва да изнасяме. Последните години страната ни се бе съсредоточила към ЕС в тази политика, но моята задача е да се съсредоточим към държави с икономически растеж – Азия, Виетнам, ОАЕ, Катар, бивши съветски републики, Азербайджан, Узбекистан, Ирак.

 

Ето защо изтегляме наши търговски представители в Европа и ги пренасочваме към тези дестинации, ще открием нови търговски представителства. Помагаме и с мерки за облекчаване на визовия режим“, допълни Стойнев. Той обобщи, че в резултат на тази политика износът като цяло се е увеличил с над 5 на сто, стокообменът - с над 4 на сто, спадът на отрицателното търговско салдо е близо 13%.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!