Задълбочаване на сътрудничеството в областта на земеделието беше основна тема на разговора между премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и въпросите на селските райони на Китай Хан Чанфу, съобщи правителствената пресслужба.
 
 
Развитието на партньорството в сектора ще бъде и основен акцент по време на Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа, и от Китай в началото на юли в България.
 
Форматът е доби популярност с формулата 16+1.Бойко Борисов и Хан Чанфу са били единодушни, че през последните години се наблюдава активизиране на двустранните отношения в областта на земеделието.
 
Двамата очакват конкретни договорености по време на предстоящата среща в българската столица. Като пример за по-тясното сътрудничество Бойко Борисов е посочил подписания миналата година протокол между българското Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република.
 
Снимка: Пресслужба на Министерския съвет
 
Като успешна е определена и работата на Логистичния център 16+1 и на Павилиона за електронна търговия със селскостопански и други продукти в Пловдив.
 
„Вашите добри отношения с президента и с премиера на Китай спомагат за развитието на двустранните отношения“, заяви министър Хан Чанфу и изрази надежда, че българското правителство ще продължи да стимулира проектите по инициативата 16+1.
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно с китайския си колега Хан Чанфу откриха Офис за контакти на асоциация  Шънджън Крос-Бордър И-Комерс (Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association), съобщи пресцентърът на аграрното министерство.
 
Офисът ще обслужва логистичня център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти в страните от инициативата „16+1“. Центърът се намира в Тракия икономическа зона, Пловдив. Платформата дава възможност за електронна търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа, и Западните Балкани.
 
Снимка: МЗХГ
 
„Платформата гарантира свързаност между юридическите лица и правителствата.  Това е бърз, сигурен и удобен начин за свързаност. Даваме възможност на производителите да качват своите продукти и посредством изградената свързаност за реална търговия b2b и b2c“, заяви Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).
 
По време на откриването китайският министър на земеделието и въпросите на селските райони подчерта високото качество на българските вина. „Освен вино, България би могла да изнася и посадъчен материал за лозови насаждения“, допълни Хан.
 
„България има чудесни продукти и се радваме, че сега те ще имат още по-добър достъп до китайския пазар“, подчерта Румен Порожанов.
 
На 24 ноември 2017 г. в Тракия Икономическа Зона -  Пловдив, беше открит първият 16+1 Логистичен център за електронна търговия и Павилион за селскостопански и други продукти” – България. Той координира и насърчава успешната реализация на проекта между участниците. На територия от над 10 дка ще бъде изградена нова инфраструктура в това число търговски и складови площи, както и административни помещения за осъществяване на търговски операции.