Добивът от пчелен мед в област Видин ще се оформи около миналогодишния - около 30-35 кг от пчелно семейство, каза за Радио “Фокус” - Видин Петър Младенов, председател на местното пчеларско дружество. Според него този добив е приемлив, като се имат предвид големите горещини.

 

„Медоносната растителност е в голяма зависимост от засушаванията. За съжаление, от юни нямахме обилни дъждове, което неминуемо повлия. Малко по-добро е стоят нещата със слънчогледа, тъй като той е малко по-издръжлив на високи температури”, обясни производителят.

 

Цената на пчелния мед варира в зависимост от вида му. Най-скъп е акациевият мед, който на дребно струва около 10 лв/кг. Липовият мед е по 8 лева, а полифлорният - 7 лева. Цените се запазват на нивото от миналата година, каза Петър Младенов. Той добави, че има известна тенденция за увеличаване на изкупната цена на пчелния мед на едро. Тази година акациев мед е реализиран на едро за 6 лв/кг, липов – за 4,50 - 4,70 лева. Всяка цена над 4,50 лева за килограм полифлорен мед на едро би била атрактивна за производителите, добави Петър Младенов.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!