Да опишеш Добруджа в седем думи - пред това предизвикателство са изправени жителите на Добричка област. Те имат безкрайно много възможности за словесен портрет на родния си край - да се спрат на житните класове, безкрайните златни полета, лавандуловите стръкове, цъфналите слънчогледи, самуните хляб. Идеята е текстовото послание да олицетворява Добруджа и да представи областта в проект „Пилон Рожен“.   

Областният управител Здравко Здравков се обръща с апел към жителите на Добричка област да бъдат по-активни и направят своите предложения, в които да изобразят региона – традициите в земеделието, усилията на хората, красотата на региона, морските брегове. Още през декември миналата година беше обявен конкурс за послание, което да презентира Добруджа в националната инициатива. 

„Търсим най-доброто послание, което да представи Житницата на България, каквато е област Добрич. В условията на инициативата е посочено, че посланието трябва да съдържа до седем думи. До края на месец януари очакваме предложения от всеки, който желае да се включи. Предложенията могат да се подават както на електронните пощи на Областна администрация Добрич – [email protected], [email protected], така и в Центъра за услуги в сградата на администрацията“, посочва областният управител.

Целта на идеята е на Роженските поляни да бъде издигнат пилон – най-високият в Европа, от който да се развее българския трибагреник. В подножието на пилона ще бъде изработена плоча-като карта на България и всяка административна област ще има своето послание с най-характерното за нея.

Петчленно жури ще разгледа предложенията и ще извърши подбор на предложенията на добруджанци. Авторът на най-доброто послание ще получи награда, уточняват още от областната администрация.