Законът за градушките се забави, но до края на месец януари искаме да бъде предложен на Министерски съвет и оттам да отиде към Парламента. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с журналисти.
 
 
„Това, което се забави тази година, но ще се реализира в началото на 2019 г. е именно този закон. Много ми се искаше той да бъде приет още тази година. Това щеше да означава въвеждане на самолетния способ още тази година“, обясни Порожанов.
 
По думите му е много важно предприятието за борба с градушките да бъде обособено.
 
„Заложихме вноски от застрахователите до 0,8 на 100 от три от застраховките. Ще имаме самолетен способ и той ще дава възможност освен земеделски територии, както и в много от урбанизирани територии да намалеят щетите по имуществото. 
 
Вноската, която залагаме за застрахователите е между 5 и 6 млн. лева. Правим го по този начин, за да има някаква солидарност и за да намалят вноските на земеделските производители, които в драфтовете, изготвени от предходните колеги, бяха 0,90 лв. А сега ние сме заложили към 0,50 лв.“, каза министърът.
 
Той добави, че застрахователите обаче не са особено доволни.
 
„Застрахователите не са щастливи, те биха искали други неща да се случат, като например задължително застраховане. На този етап обаче това не е възможно да се случи, според мен. Да, ние трябва да работим затова, но първо е нужно доверие, което земеделците нямат“.