Днес отбелязваме Летен Атанасовден. Въпреки че на празника не се работи, той е пряко свързан с жътвата.Празникът е посветен на св. Атанасий Атонски, но народът го нарича Средлято или Жътвар, защото е в средата на лятото и предвижда идващият край на жътвата.
 
Днешният празник е свързан с редица ритуално-магически действия, които приветстват края на жътвата. По народната традиция пръв жъне човек с лека ръка, а първият сноп се връзва с червен конец, нарича се с думи за берекет, а в кърпа върху него се слагат пари - дар за жътварите. Последните класове пък се сплитат с червен конец и в зависимост от традицията в съответния край остават на нивата, носят се в хамбара или се слагат при семената за посев за плодородие.
 
На този ден домакините колят черна кокошка, като името на обичаят е Кокоша църква. В някои части от Родопите жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.
 
Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при Бог да моли за зима. В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман.