Среща между Българска асоциация Биопродукти и ДФЗ във връзка с Агроекологичните плащания и СЕПП се е провела вчера, съобщи за Фермер.БГ Веселина Ралчева, председател на Биоасоциацията. По време на срещата от ДФЗ са обявили, че днес и утре ще се направят преводи по СЕПП към биопроизводители, които нямат проблеми с проектите по агроекология.

Въпреки твърдението на ДФЗ, че е платено на всички изрядни бенефициенти, проверка на Асоциация Биопродукти е показала, че не на всички изрядни биопроизводители са платени субсидии по СЕПП, обясни Ралчева. От ДФЗ обяснили пък, че всичко е сметнато и днес и утре ще се преведат субсидии по сметките на биопроизводителите, които нямат проблеми с проектите по мярка „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони. От фонда потвърдиха информацията и пред Фермер.БГ.

По агроекология към момента има изплатени средства към биологичните пчелари и биологичните животновъди, но се оказва, че няма изплатени към растениевъдите, сочи информацията на Българска асоциация Биопродукти.

По време на срещата от фонда обяснили, че има забавяне от страна на МЗХ относно контролните листове на сертифициращите организации (при растениевъдите). Въпросните контролни листове били изпратени към фонда, но част от тях липсвали, заради което от ДФЗ чакат допълнителната информация. Докато такава не бъде получена, не можели да се разглеждат проектите. Биопроизводителите лично проверили какво се случва и в Земеделското министерство, от където пък им показали имейли и документи, че всичко е изпратено, с изключение на документите на 18 човека, за които изрично е посочено, че допълнително ще се изпрати информацията.

Попитахме ДФЗ за проблема със забавените сертифициращи документи. Оттам заявиха, че все още се чака информация от сертифициращите органи и има график, по който се извършва обработката на проектите. В момента, в който се получи тази информация, необработените проекти ще бъдат обработени. На въпрос разглеждат ли се останалите проекти на растеиевъдите, за които са получени всички необходими документи, от фонда съобщиха, че всички проекти се разглеждат по график и се извършват плащания по график.

В тази объркана ситуация за пореден път можем да си зададем въпроса Какво, кое, къде, как и от кого се обърка?...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

ДФЗ: 90 проекта по мярка Агроекология са изплатени до момента

ДФЗ публикува списък на одобрени фермери по мярка Агроекологини плащания

Биопчелари са получили днес средства по мярка Агроекология

Агроекологични плащания - въпроси, отговори, обещания, надежди...