Метеорологичната обстановка няма да повлияе сериозно на добива на зърно, посочи по време на Консултативния съвет по зърното земеделският министър Димитър Греков.

На заседанието на Съвета представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика. По тяхна оценка, се очаква производство от 4,7-4,8 млн. тона пшеница и 700-800 хил. тона ечемик.

Складовете за съхранение на зърно, са в добро състояние, като са готови да приемат зърното, произведено в страната, Националната служба по зърното контролира 32 публични склада с обща вместимост 11 267 134 тона.

Общият ресурс зърно от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, оризова арпа, ръж и овес реколта 2012 г., с който страната разполага към 31 май 2013 г., възлиза на 9 259 334 тона, информираха от Националната служба по зърното, като пшеницата е 4 784 453 тона.

Според плана по Закона за съхранение и търговия със зърно, до настоящия момент експертите са извършили 221 проверки на публични складове и зърнохранилища и 484 проверки на други обекти за съхранение на зърно. В световен мащаб се очаква повишен добив на зърнени култури, който ще определи цената им, в зависимост от търсенето и предлагането на пазара.

Работим активно, за да защитим реколтата от градушки. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на първия Консултативен съвет по зърно, проведен след встъпването му в длъжност. „Досега Изпълнителната агенция по борба с градушките е защитавала едва 25% от обработваемите площи. Наша основна задача, е да покрием по-големи площи и да увеличим производителността, като подсигурим земеделските производители”, каза министър Греков.

„Диалогичността между отделните институции е изключително добра, което ни помага в борбата с времето. В момента работим за увеличаване на капацитета на агенцията за борба с градушките за да сме сигурни, че подкрепяме усилената работа на земеделските производители и увеличаване на родната продукция”, подчерта министър Греков. „За първи път се случва министър на земеделието и храните да обърне такова внимание на големия проблем с градушките”, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!