Все още няма разпределение на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) по мерки, каза на пресконференция в Берлин министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде Фермер.БГ.

Министърът съобщи още, че в началото на месец февруари МЗХ ще предложи драфт на ПРСР 2014-2020, който ще бъде подложен на широко обществено обсъждане.

В новата Програма се предвижда по-високо финансиране за млади фермери, като се разработват различни варианти за удължаване на срока за изпълнение на техните проекти.

„Именно това ще осигури устойчивост в развитието на земеделието. Не е въпрос само да се получат едни пари, да се купи един трактор или малко земя... Младият фермер след 10 години остарява, минава 40 години и с тези 25 хил. евро, които се получават сега, не  може да се развие устойчиво производство“, коментира проф. Греков.

Министърът даде пример с Румъния, където в момента се обсъжда финансирането за млади фермери да е 35, 50 или 75 хил. евро при по-дълъг период на използване на средствата. Идеята е с по-дълъг период на плащане на средствата да се създаде по-трайна заетост на хората в селата, които се занимават с дадено производство.

Средствата по ПРСР 2014-2020 ще са в размер на 4,5 млрд.лв (4 574 193 682 лв.).


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!