Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков проведе двустранна среща с турския си колега Мехмет Екер в рамките на конференцията, организирана от Организацията по прехрана и земеделие към ООН – ФАО.

Двамата министри обсъдиха основни въпроси от българо-турските взаимоотношения в областта на земеделието, съобщиха от Земеделското министерство.

"Най-близките роднини са комшиите, както България така и Турция са аграрни страни и произвеждат качествена земеделска продукция, но имаме и проблеми, които трябва да решаваме своевременно", отбеляза министър Греков. Според него основните проблеми са свързани с износа на живи животни, месо и карантинен граничен контрол.

Турският министър се съгласи с думите на българския си колега и предложи създаването на комисия на експертно и техническо ниво, която да решава всички непосредствени проблеми между двете страни. "Щастлив съм да проведа тази първа среща с вас. Ние имаме еднаква култура и комшиите са много важни за нас, защото имаме еднакви проблеми и е необходимо сътрудничество за справяне с тях. Микробите и вирусите не спазват границите ни", изтъкна министър Екер.

Министър Греков покани турския си колега на нов разговор по проблемите на двете държави. "Следващата среща трябва да бъде на границата, където възникват една голяма част от проблемите ни. Точно по тази причина ще засилим трансграничното сътрудничество", каза още министър Греков.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!