Държавен Фонд „Земеделие” (ДФЗ) ще отпусне 40 милиона лева като първи транш за хуманно отношение към свине и птици, съобщиха от Фонда.

Помощта се отпуска на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. Това реши в петък Управителният съвет (УС) на ДФЗ.

Бюджетът за първия транш по всяка от двете схеми е 20 млн. лева. Документи за подпомагане ще се подават от 14 до 30 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от помощта е до 15 май 2014 г. Плащането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване.

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Хуманното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ „Земеделие”.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!