На 15 май изтече срокът за подаване на подали заявления за директни плащания. По този повод изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Калина Илиева даде интервю как е протекла кампанията в предаването „Седмицата" на Дарик радио.
Сметката: 114 000 земеделски стопани са подали заявления за директни плащания. ДФЗ отчита това ко рекорд по подадени заявления, в сравнение с предходни години.Кампанията продължава до 9 юни, но оттук нататък подаващите заявления ще бъдат санкционирани. По изчисления на Фонда се очаква още между 5000 и 10 000 земеделски стопани да подадат документи, като те ще търпят санкция в размер на 1 процент от субсидията за всеки просрочен ден.

Ето и самото интервю:


Водещ: Изтече срокът, в който земеделците трябваше да декларират земите и животните, за които се грижат, за да получават единно плащане - за площ, респективно по нови схеми животновъдите и тютюнопроизводителите също могат да кандидатстват за такова плащане. Колко се регистрираха?


Калина Илиева: Да, днес беше последният ден, в който земеделските производители могат да подават заявленията си без санкция, а от днес до 9 юни могат да продължат да подават заявленията си с един процент санкция. До момента заявления са подали общо 114 хиляди бенефициента. Така че с това поставяме всъщност рекорд.

-

В. Колко бяха миналата година?


К.И. . . . в сравнение с, точно така, в сравнение с предходните кампании. А на въпроса ви конкретно по новите мерки, значи, тези, които касаят животновъдите, новите мерки за национални доплащания, документи към днешна дата са подали 13 хиляди и 500 животновъди, а тютюнопроизводители са подали 29 хиляди.


В. Т.е., хората, които се занимават със земеделие в България, стават повече ли, сравнено с миналата година, или?


К.И. Може би интересът в различните сфери нараства, тъй като с тези нови схеми и мерки ние можем да дадем възможност на един земеделски производител да получи по няколко направления пари.


В. Всъщност какво получават. Дайте оттам да започнем, да обясним какво получава.


К.И. Средствата, знаете, да, които са предвидени специално за директните плащания като европейска субсидия от Брюксел, са 328 милиона евро, което е с 5 процента повече от миналата година и към тях знаете, че има 150 милиона национални доплащания, 150 милиона лева. И в допълнение под черта при преизпълнение на бюджета са предвидени още допълнителни 150 милиона лева.

-

В. И те как се разпределят? Как се смята кой колко ще вземе?

-

К.И Значи, разделя се цялата допустима площ на сумата пари и вече съответният бенефициент декарите, които е заявил, но това става след като приключи окончателно кампанията, тъй като тогава ние извършваме кръстосаните проверки в рамките на 10 дни и определяме кои са допустимите площи, които са декларирани от енефициентите, и тогава вече се разделят на точната сума и се получава субсидията на декар площ.


В. Добре, а сега при, предварителни сметки правили ли сте. При 114 хиляди ли казахте, заявили, колко декара са заявили и колко пари биха взимали на декар, ако останат толкова? Някаква средна сума?


К.И. Значи, средно около 25 лева. Но пак казвам, нека да не спекулираме. Трябва да се изчака окончателното изчисление на допустимите площи.


В. Сега, обяснихте, че окончателното става до 9 юни с 1 процент санкция, 1 процент е независимо до 9 юни кога ще подадеш, или 1 процент на ден и процент от какво...


К.И. Един процент е за всеки просрочен ден. Така че, всъщност. . .

-

В. Процент от какво? Т. е., ако имаш право. . .


К.И.Колкото по-бързо се подават документите, толкова по-малък процент санкция ще бъде заплащан от земеделските производители, но ние очакваме още между 5 и 10 хиляди най-много да подадат, по наши изчисления, документи.


В. Един процент на ден, това означава, че двайсетина, 25 процента биха се намалили, ако някой подаде плащанията към него, ако някой подаде до 9 юни...


К.И. Тези проценти санкция са регламентирани в европейското законодателство. Неслучайно кампанията започва от 1 март, има достатъчно време. Ние няма как да повлияем на тях. Разбира се, избор на самите земеделци е кога да подадат документите си. Но вие виждате, че интересът е прекалено висок, тъй като, пак казвам, към днешна дата, за сравнение миналата година до края на кампанията със санкция са били 95 хиляди душ, а днес без санкция са 114 хиляди. Така че сме постигнали наистина един, така, ръст.

В.Как избягвате грешки и измами, с които България се прочу през миналите кампании?


К.И. Да, ние сме дискутирали тази тема. Проверките, които се извършват, са два вида. Те са административни проверки и проверки на място. Административните проверки се прави една съпоставка на временния слой, който ни е представен от Министерство на земеделието и храните, в който са включени ортофотокартата на България с вече обновени 40 процента и сега предстои ново обновяване с 60 процента, и когато съпоставим в нашата система ИСАК този слой снимка на територията на България с това, което кандидатът е заявил, виждаме дали всъщност неговата площ попада в рамките на допустимите площи. Отделно България е длъжна по европейски регламент 15 процента от заявленията да ги провери с теренни проверки на място, където с GPS-устройства нашите инспектори допълнително измерват самите площи, а съответно ако се види, че те са необработваеми, се налага санкция.


В. И какъв е размерът на лъжата по сметки, които до момента имате? Колко площи се оказват наддекларирани?


К.И. Значи, вижте, пак в европейското законодателство е регламентирано, че окончателна проверка за конкретната кампания се прави, тъй като това е една автоматизирана проверка, както ви казах, тя се извършва в системата ИСАК в рамките на 10 дни след приключване на кампанията, но мога да ви кажа цифрите за миналата година. В 10 хиляди от заявленията бяха констатирани застъпвания и леко наддеклариране на площите, но то се получава.


В. Тоест, грубо казано, един на всеки десети нещо е сгрешил или излъгал, при близо 100 хиляди заявления, десетина хиляди.


К.И. Тези санкции се налагат в зависимост от самата допустимост на площите. Ако се окаже, че в ливадата, която е заявена, има няколко дървета или определено количество храсти, те просто процентно се намаляват от територията на площта, която е заявена, тъй като, вие знаете, ние направихме една важна промяна в наредбите тази година. Миналата година основен проблем бяха високопланинските мери, пасища и ливади. Там част от храстите и от растителността попадат в "Натура 2000" и самите земеделски производители не могат да унищожат тази растителност.Но когато отиде нашата теренна проверка, тя процентно просто изчислява и тези декари трябва да се извадят от заявленията. Тук това не са умишлени наддекларирания, но въпреки това влизат в този процент, който аз ви споменах. Така че наистина има хора, които злоупотребяват. В момента от предходната кампания от 95 хиляди души около 30-40 са заявленията, по които текат все още проверки в прокуратурата, които ние сме подали, което все пак считам, че е един много нисък процент от общия процент на хора, които са се възползвали от тези схеми.


В. А как следите дали действително се обработват площите, за които Европа дава пари точно, за да се обработват?


К.И.Всъщност парите са за ползване, точно така, както вие казахте. Обработваемите площи се следят, а именно с тази ортофотоснимка, която се актуализира, и с тези 15 процента теренни проверки.


В.Тоест вие снимате периодически и виждате дали е засято, това ли казвате? Периодически се заснема, тази година ще заснемете и ще видите дали е засято.


К.И. Точно така, да. Точно така и всъщност това е механизмът, който се използва в цяла Европа за директни плащания, защото вие разбирате, че в рамките на едни няколко месеца, които има за обработка, и просто не е мислимо, няма как цялата територия на България да се провери. Това е един механизъм, един риск анализ. Именно затова Брюксел многократно обръщаше внимание на България именно на това, колко е важна точността на ортофотокартата. Поради тази причина знаете, че бяха наложени и санкциите на България за предходните години, защото точно на тази ортофотокарта се залага най-много като процент на контролен механизъм. Дори мога да ви посоча, че в другите държави нормалният процент на теренните проверки е едва 5 процента. При нас е завишен от миналата година заради тези две предхождащи санкции - злоупотребите 2007 г. и 2008 г., и поради тази причина ни е наложен този висок процент - 15. Сега колегите от министерството изпълняват стриктно заложения план за действие, консолидиран с Брюксел, който е всъщност до края на 2011 г., и сега специално в тази стопанска година се предвиждат нови 60 процента заснемане на страната, с което с тези снимки от миналата година вече ще бъде 100 процента актуализация, тъй като до миналата година се работеше със снимки, които са правени между 2003 г. и 2005 г., което разбирате колко е неактуално.

 

В.Тютюнопроизводителите, които също вече ще получават, ще могат да кандидатстват за единно плащане, те на какво го получават, на произведен тютюн или на засята площ?


К.И.Плащането се изчислява на база квота, която пък се получава точно така, на база на произведеното количество, което е от предходните две години. Тоест изчислява се 2007, 2008 и 2009, прави се референтна дата, така е нотифицирано от министерството, помощта, и на базата на количеството, което са произвели, се изчислява квота. С тази квота всеки един от тях кандидатства и получава право на плащане.


В. Имате ли наблюдения дали, като сравнявате годините назад, тютюнопроизводството в България намалява, включително заради всички мерки, които се вземат срещу пушенето?

-

К.И. Това беше и тема на днешната дискусия. Ние сме в Пампорово с министър Найденов на среща с управителния съвет на сдружението на общините. И точно тук е регионът, в който този проблем е изключително засегнат. Това, което и министър Найденов още веднъж подчерта, е, че селскостопанската политика, тя е вече обща европейска селскостопанска политика. И всъщност това, което се търси като алтернатива, тъй като поради една или друга причина тази помощ няма да бъде нотифицирана вече за в бъдеще, е алтернативни методи, прехвърляне евентуално на средствата от програмата за развитие на селските райони целево точно към тези региони, в които хората са най-вече заети в сектора на тютюнопроизводството. Така че това е една инициатива, която те са подели, и считам, че от следващата година вече и по програмата за развитие на селските райони ще може да се говори за нови мерки, от които именно тези земеделски производители да могат да се възползват.


В. И животновъдите също получават единно плащане, на брой крави примерно, които гледат.

-

К.И. На глава животно, точно така.


В. Докъде е програмата за развитие на селските райони, как изглежда към днешна дата получаването на парите по нея?

-

К.И. Това, което вие споменахте, за брой животни, това са националните доплащания към директните плащания. Както казах, към днешна дата 13 500 животновъди са подали заявления, предстои да бъде изчислено от министерството точната субсидия, която ще се получи. Това се очаква от есента когато ще може да стартира, съответно минава през решение на Министерски съвет и след това
стартират изплащанията. А специално по програмата за развитие на селските райони, в този сектор най-големи възможности има по 121 мярка, където има половин милиард, това са т.нар. гарантирани бюджети, специално за сектор месо, сектор мляко и т.н., за обновяване на ферми, за повдигане на стандартите. Имаме, знаете, и две специални мерки, облекчени, това са мярката млад фермер - 112, и 141 мярка, преструктуриране на полупазарни стопанства. В тези две мерки, 112 изцяло бюджетът е изчерпан. Имаме около 4500 договора и ние сме изплатили субсидия. Така че всъщност и това е една доста сериозна подкрепа специално в животновъдния сектор. За преструктуриране на полупазарни стопанства също ние одобрихме към днешна дата вече 800 проекта, по които земеделците получават средства.