„Смятам, че тази година това, което е могло да бъде направено за животновъдите, с леки закъснения, с леки технически грешки, вече е направено”. Това заявява в интервю пред Агенция „Фокус” председателят на Парламентарната комисия по Земеделие и гори Десислава Танева. „В крайна сметка за първа година започна плащането на глава животно. Имаше неща, които в процеса на работа се поправяха. Не мисля, че е имало кой знае какви други големи възможности, които да променят коренно ситуацията в сектора”, посочва още Танева. На въпрос възможно ли е предвидените под черта 150 млн. лв. за животновъдите в бюджет 2010 да бъдат осигурени, тя отговаря: „...не мога да кажа. Твърде рано е, за да взема отношение по този въпрос.”

Що се отнася до проблемите при очертаването на площите по новата система ИСАК и недоволството (основателно, при това – бел. ред) на земеделците, председателят на Земеделската комисия коментира, че е нормално да има недоволства, защото се чертае за първа година. „Системата е непозната за очертаване и не е както практиката, която имат земеделските стопани от трите години. Все пак важно е, че успяхме да ползване ИСАК, защото ако бяхме останали на старата система вероятността от санкции на Европейската комисия щеше да е много голяма. Трябва да се справим, това е, за да покажем, че се възползваме правомерно и без злоупотреби със средства, на които има право българското земеделие”, коментира Танева.

След като през последните седмици стана ясно, че Европейската комисия ни глобява за старите кампании 2007 и 2008 по директните плащания (за кой ли път – бел. ред.), на въпрос очаква ли, че ще има проблеми и с кампания 2009, Десислава Танева отговаря лаконично: Надявам се да нямаме пак санкция. Що се отнася до Кампания 2010 Танева коментира: Надявам се да няма такива, но едва ли някой може да го твърди на този етап. Както знаете за първа година директно се чертае в системата ИСАК, а това трябваше да бъде направено отдавна”.

На въпрос какво предвиждат законодателните инициативи на ГЕРБ за разглеждане в земеделската комисия в близко бъдеще, председателят и заявява, че предстои да се разгледа пакет от законопроекти за изменение и допълнение на поземлените закони, „визирам Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предстои да гледаме такава промяна и в Закона за семенния и посадъчния материал. Наш приоритет е приемането на новия Закон за горите. Също така предстои приемането на Закона за браншовите организации в земеделието. Всеки един законопроект го разглеждаме и след като го подложим на един много широк обществен дебат с всички възможни представители на браншови организации, максималната цел е постигането на консенсус за ефекта от неговото прилагане. Крайната цел е да се постигне увеличаване на земеделското производство у нас. Мисля, че с този принцип на работа при правителството на ГЕРБ и неговата законодателна дейност сякаш обществото свикна да бъде по-активно, но и не трябва да прекалява. Трябва да се преценява добре къде са разумните граници”, коментира Танева.

Още по темата:

Десислава Танева: Подкрепата на дребния собственик сега води до подпомагане на семейния доход, а не на бизнеса