Дискусиите, касаещи изменението на климата в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъдат реални и да се дебатират въпросите за ролята им конкретно в селското стопанство. Това каза президентът на Асоциацията на ирландските фермери (IFA) Джо Хийли, пише AgriLand.
 
 
По думите му ефективността на ирландското производство на храни, в сравнение с други европейски страни, е доста по-голяма, заради системата на пасищно отглеждане на животните.
 
„Това е „неудобна истина“ за някои. Но е факт, че ирландските млекопроизводители организират стопанствата си така, че да са рентабилни и еко. Производството на килограм говеждо месо в Бразилия оставя четири пъти повече въглероден отпечатък отколкото килограм говеждо месо, произведено в Ирландия“, каза Хийли.
 
С очакваното нарастване на населението на света, президентът отбеляза, че търсенето на говеждо месо ще нарасне. И добави, че някои европейски политици искат да продължат сделката с Меркосур, като в същото време проповядват за еко действия в областта на климата, коесто според него е лицемерно.
 
Той обаче е оптимист.
 
Президентът отбеляза, че нещата вървят в правилната посока, като спомена, че девет от всеки десет мерки на ОСП имат специфични екологични елементи.

 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg.