Все още не знаем кога ще стартира жътвата. Зависи от влагата в почвата и дали ще продължат валежите. Имаме ечемик, на който му остава малко време. Готови сме за жънене, но чакаме благоприятно време, коментира Пламен Стойчев за Агри.БГ.

В сушата и градушката е поливка

Фирмата, за която работи като ръководител "Растениевъдство", обработва 10 хил. дка в района на русенското село Горно Абланово. Отглеждат житни култури – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, люцерна.

Пламен Стойчев: „Спрямо миналата година се надявам царевицата да даде повече като тон от декар, тъй като е дъждовно и влагата е благоприятна за нея. От пшеницата също чакаме добри добиви.“ 

Както повечето свои колеги и той не се наема да прави прогноза за очаквани реколти. „Съвсем малко ни закачи градушката, но за сметка на това имахме много валежи, които ще окажат влияние“, разсъждава растениевъдът.

Наред със зърнените култури фирмата му има и ферма за породисти животни – овце от породата Ил дьо Франс и говеда от породата Абердийн Ангус. Започват през 2007 г., като двете производства се движат паралелно. Сами осигуряват фуражите за животните, като обмислят да увеличават бройките, но не и да пробват нови породи.