В региона на Западна България жътвата традиционно започва по-късно, но през тази година тя допълнително се забавя от падналите през последните дни дъждове.

Това съобщиха пред Фермер.БГ зърнопроизводители от региона.

В Петрич и Сандански земеделските производители са започнали да жънат ечемика, но от няколко дни са спрели, защото заради дъждовете зърното е омекнало и комбайните не могат да влизат в полето.

В Софийски регион прибирането на ечемика, който е бил готов за жътва преди седмица, все още не е започнало. Земеделците имат опасения, че ечемикът ще се изрони, а вече има и повели класове на житната култура. Дъждът там е спрял в понеделник вечер, но стопаните тепърва ще оглеждат състоянието на нивите и възможността за жътва.

Същият е проблемът и при зърнопроизводителите, които отглеждат рапица в региона, въпреки че тя е в много малки количества, се наблюдава леко полегване.

На този етап зърнопроизводителите очакват добиви близки до миналогодишните, но все още не се ангажират с конкретни цифри, защото ожънатите блокове са прекалено малко, за да се правят обобщения.

Проблем за пшеницата през тази година за много фермери от Западна България са били нападенията от житната дървеница, житна пиявица и житен трипс. Заради благоприятните климатични условия – добра влага и топлина, вредителите намериха добро разпространение, коментират фермери. Това, от своя страна, е довело до допълнителни пръскания с инсектициди.

Масово е мнението на земеделци, че в Турция се продават много по-евтини препарати за растителна защита и много производители предпочитат да ги закупуват от там. Като пример зърнопроизводителите посочиха един от широко използваните хербициди в страната – който тук се предлага на цена около 70-75 лв, от Турция, заедно с доставката, идва до България за 43-45 лв.

Макар че затрудняват жътвата, дъждовете се отразяват много благоприятно на пролетните култури, категорични са зърнопроизводители.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!