Дания одобри строителството на ограда по границата с Германия, за да може дивите свине, които представляват разпространители на африканска чума по свинете, да не попаднат на територията на страна, съобщава De Telegraaf.

Русия забрани вноса на свинско от Румъния

„Парламентът на Дания одобри строителството на ограда на границата с Германия. Съоръжението с дължина 70 км и височина 1,5 метра ще пречи на дивите свине да пресичат границата и да разпространяват африканска чума по свинете“, се казва в официалното съобщение.

Датчаните искат да защитят своя добитък от вируса, който вече е заразил животни в Източна Европа, а загубите в случай на разпространяване на болестта в Дания може да достигнат милиарди евро.

Датските власти предполагат, че строителството на бариерата ще стартира още тази есен.

По-рано Полша засили контрола по границата си с Украйна заради африканската чума по свинете. Полските митничари осъществяват засилен контрол по пунктовете на източната граница.

Африкаската чума по свинете е вирусна болест по свинете, която се характеризира с треска, кръвоизливи във вътрешните органи и друга симптоматика. За човека тя не представлява опасност.