Златина Ур избира науката за своето кариерно развитие. Днес тя е ръководител на Селекционно-генетичния отдел към Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ - Садово.
 
 
- Как виждате българското селско стопанство след 10 години? 
- Виждам го като в малките развити европейските държави - семейни ферми, големи производители, фермерски съюзи и асоциации. Качествена и конкурентноспособна продукция, както и пазари за тази продукция. Фермерски съюзи и асоциации, които подкрепят науката, за да има развитие на нови технологии и сортове, които ще са в тяхна полза и гаранция зя успех. 
 
- Защо избрахте кариерното Ви развитие да бъде именно в сектора? 
- Преди да започна да се занимавам с наука - първо като докторант, а после и като научен сътрудник, работих в администрацията на Общината. Много хора биха казали "добро местенце", работа зад гише - топло и чистичко в сравнение със сегашната ми работа. Обаче ми беше тягостно, еднообразно и скучно - формуляри, търгове... и т.н . Не виждах развитие, не излизаше нищо от ръцете ми; не виждах реален резултат от работата си. С обявата за докторантура видях светлина. Трябваше да се чете много, на конкурсите трябваше да се покажат знания, но си заслужаваше! 
 
- Кои са най-ценните уроци, които научихте от практиката? 
- Всичко се постига с търпение, професионализъм, преценка на риска и добро планиране на разходите и приходите.
 
- Кое Ви амбицира? 
- Вярата в успеха. Даже и да ни сложат "прът в колелата" не трябва да се унива, а да се работи усилено. Всяка загуба е урок и предпоставка за успех! Бъдещето на децата е достатъчна амбиция - те се нуждаят от качествена храна. Това ние можем да им го осигурим. 
 
- Как подбирате хората, с които работите? 
- Образовани хора, дори и да нямат стаж за търсената позиция е важно да имат желание за работа. Когато тези качества са налице, няма проблеми. Благодаря на всички колеги от отдела, те са основата за общите ни успехи.
 
- Как се прави успешен агробизнес в България? 
- Успешен агробизнес се прави от знаещи и можещи хора. Необходими са много желание, хъс, труд и упоритост.