Много държа да има хармония в екипа и положителна енергия в оранжерията. Така зеленчуците са по-вкусни, а добивите - по-големи, заявява красивата стопанка на чудната зеленчукова градинка в хасковското село Минерални бани Мария Тончева.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

А чудеса наистина стават в оранжерията по нидерландстки тип. Под цигулката на Вивалди се събуждат растенията и работниците, а за лека нощ ще чуят може би Бах, защото Мария вярва, че класическата музика регенерира клетките и хармонизира всичко наоколо. Въпреки библейското си име стопанката много наподобява образа на Алиса в страната на чудесата със своя авантюристичен дух, любопитство, непринудено желание за добро. Тя е малка сред добре отглежданите растения и голяма, когато говори за планове и мечти, свързани с развитие в земеделието.

За модерното зеленчукопроизводство и класическите ценности на земеделеца, предавани през поколенията, говори пред Агри.БГ Мария Тончева.

Разкажете ни за Вашата оранжерия и по каква технология отглеждате зеленчуците.

Ние сме семейна ферма Биодинамик и имаме 24 дка оранжерии по нидерландски тип. Отглеждаме основно краставици и домати почти целогодишно. Прилагаме хидропоника, а геотермална вода затопля нашето парно.

Нямаме котли или изгаряния на вредни емисии, напълно екологични сме. Използваме само биологични препарати в отглеждането на растенията и класическа музика за фон.

Има много закостенели разбирания по отношение на биологичното земеделие, но истината е, че то все повече се налага и е абсолютно възможно, даже препоръчително зеленчуците да бъдат био.

Как едно младо момиче решава да се захване с отглеждане на зеленчуци?

От пет години само за това мисля и с това се занимавам. Завършвах право, когато нашите се захванаха с оранжериите. Веднага след това записах магистратура в Аграрния университет в Пловдив. Преди живеехме в София. Завърших там гимназия, но с брат ми решихме, че искаме да се върнем в родния ни град Хасково. Не се замислихме, избрахме земеделието. Аз още бях студентка, но пътувах постоянно от София до оранжерията. Просто се зареждам, когато съм в нея – зелено, свежо, красиво. Всеки етап от развитието на зеленчуците е очарователен.

Дядо ми е бил цял живот земеделец, баща ми е инженер, но винаги е правил стъпка встрани към земеделието. Може би това също ми е оказало влияние. Ние сме израснали на село и оттам идва и любовта ни към този начин на живот.

А не искате ли да изградите кариера в правото или ще го оставите само в помощ на земеделието?

На този етап земеделието ми е най-интересно и приятно. Не казвам, че е най-лесно, но всяка работа си има трудности, само че тук аз изпитвам истинска наслада от постигнатото.

Най-хубавото е, когато хората кажат: „Много вкусни зеленчуци“.

Каква е Вашата роля в семейната ферма?

Брат ми е по-компетентният в техническо отношение и баща ми, разбира се, а аз генерирам аграрните политики в стопанството. Общо взето, всеки е полезен с нещо. И винаги си поставяме нови предизвикателства, опитваме нещо ново или доразвиваме и модернизираме някоя стара технология. Ето, тази година например гледаме домати за първи път. Аз бях малко скептично настроена, обаче засега сме доволни от производството.

Защо сте била скептична? По-трудно ли е?

Не, не е по-трудно, просто откакто се помня винаги сме отглеждали краставици и от тях най-много сме се интересували. Когато бях малка, баща ми имаше друга оранжерия, но пак само с краставици.

Въпреки че сме на хидропоника, пак е важно да има сеитбооборот. В България не можем на всяка реколта да си сменяме матраците.

Нидерландците го правят, но ние търсим други, по-оптимални решения И така решихме да започнем и с домати заедно с краставиците. Получи се много добре, но нека видим. Сега растенията са посредата на вегетацията.

Казахте, че е важна хармонията в екипа. Как подбирате работниците си?

Над 20 души работят при нас. Те са един постоянен колектив, все по-рядко сменяме хората, с които работим. Независимо от характерите им, когато не ги приемаме като временно явление, а си ги обучаваме, стимулираме, те започват да работят и да се държат като част от едно семейство. Аз много държа на това, да има хармония в екипа, без яд или интриги. Грижим се за работниците и те са съвестни и грижовни. Музиката на тях също им действа много успокояващо и хармонично.

Какво още планувате и за какво мечтаете?

Сега пуснахме втора реколта в новия блок – извоювахме го дълго и трудно. Предстоят още неща около изпипването му. После ще мислим за още цели, защото човек винаги трябва да има цел, която да преследва. За това мечтая – да не спирам да имам идеи и цели за осъществяване в земеделието.