Християна Христова спечели тазгодишната стипендия в памет на Иван Генчев, която Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) връчи за седма година.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Разкажи ни повече за себе си.

 

Казвам се Християна Василева Христова и съм студент, а вече и магистър по интегрирано производство на полски култури. Дипломирала се е като бакалавър по агрономство и полевъдство.

Откъде разбра за стипендията на НАЗ и защо кандидатства?

 

За стипендията на НАЗ разбрах от техния сайт иначе и преди знаех, че всяка година връчват подобна награда. Смятам, че това е една много ценна подкрепа за младите студенти и за тези, които са избрали този път - за развитие в земеделието. НАЗ дава възможност на всички хора, които искат да се реализират в сектора и в сферата на агрономството, да го направят, като това освен, че е полезно, е и похвално!

Защо се насочи към сектор земеделие? Може би някой от родителите ти или роднините ти е зает в селското стопанство?

 

Не, родителите ми и роднини ми са се реализирали в други сфери. Интересен въпрос -интересът дойде отвътре. Беше съвсем рязка промяна от това към което се бях насочила първоначално. Но избрах земеделието, защото вярвам, че то е бъдещето и също така е много бързо развиващ се отрасъл у нас. Смятам още, че тук, в земеделието, хората работят с душа и сърце и влагат всички усилия към най-голямата си любов - земята.

Как искаш да се реализираш за в бъдеще в земеделието - виждаш се като производител, на терен или пък искаш да съветваш земеделците?

 

На този етап съм решила да запиша докторантура в Аграрен университет Пловдив, катедра Земеделие и хербология. Смятам да продължа обучението си, защото това ще разгърне знанията ми, а вече пътят нататък сам ще си покаже как ще се реализирам.

Как се виждаш след 5 години?

 

Има множество фактори, които биха оказали и оказват влияние върху избора ми.

А как искаш да се виждаш след 5 години?

 

Със сигурност работеща в сектор селско стопанство. Дали ще бъде работа на терен или пък с препарати, а защо не и в университета - няма значение, но със сигурност искам да съм част от земеделието.