Атанаска Бялкова заедно със своя съпруг избират България, за да развият своя бизнес. В момента стопанисват 7 дка оранжерии, а тяхната продукция е добре позната и предпочитана не само у нас, но и във Великобритания.
Стопанството ни се намира в Първомай, област Пловдив. Вече 15 години гледаме розов домат, краставици и пипер. Преди имахме и външно производство, около 20 дка, но заради работната ръка решихме да се откажем от него.
Работили сме 15 години извън България, но през цялото време се чудихме какво можем да правим в родината си. Моят мъж винаги е имал една мечта - да произвежда храната си. И така решихме да участваме по програма САПАРД. Спечелихме финансиране за проекта, което беше и причината да се върнем в България и да стартираме свой бизнес. Играхме на сигурно.
За мен основно е факторът работна ръка, защото, като има кой да работи, можеш да се развиваш. Другото е нерегламентираният внос от доста години. Произвеждаш, тръгваш да продаваш и се оказва, че има стока на по-ниска цена. Трябваше да се борим много с това. Хубавото е, че вкусът на българските зеленчуци е познат в цяла Европа. Климатът и почвите оказват влияние, което ни дава възможност да продаваме по-скъпо. Продаваме на борсите и успяваме да изнасяме за Великобритания. Там много се цени нашият розов домат.
Хубаво е да виждаш как растението расте. Освен това обратната връзка от клиентите е страхотна. Става ни много хубаво, когато похвалят продукцията ни и я търсят отново.
Аз съм по-скоро по организацията. Организирам работниците, пазарите и пласмента. Обожавам да колтуча. Това е моята антистрес терапия. Доставя ми удоволствие да съм в оранжерията и да колтуча.
Остава ни, да, но нашето свободно време е около 3-4 дни месечно. Обичаме да пътуваме, съчетаваме полезното с приятното. Обикаляме по различните панаири, които се провеждат в Европа. Така хем се разхождаме, хем научаваме нещо ново и си сверяваме часовниците.
Най-вече да сме здрави.