Атанаска Бялкова заедно със своя съпруг избират България, за да развият своя бизнес. В момента стопанисват 7 дка оранжерии, а тяхната продукция е добре позната и предпочитана не само у нас, но и във Великобритания.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Кога и как започнахте да се занимавате с оранжерийно производство?

Стопанството ни се намира в Първомай, област Пловдив. Вече 15 години гледаме розов домат, краставици и пипер. Преди имахме и външно производство, около 20 дка, но заради работната ръка решихме да се откажем от него.

Защо избрахте да се развивате в сектор "Селско стопанство"?

Работили сме 15 години извън България, но през цялото време се чудихме какво можем да правим в родината си. Моят мъж винаги е имал една мечта - да произвежда храната си. И така решихме да участваме по програма САПАРД. Спечелихме финансиране за проекта, което беше и причината да се върнем в България и да стартираме свой бизнес. Играхме на сигурно.

Кои са най-трудните моменти в работата Ви?

За мен основно е факторът работна ръка, защото, като има кой да работи, можеш да се развиваш. Другото е нерегламентираният внос от доста години. Произвеждаш, тръгваш да продаваш и се оказва, че има стока на по-ниска цена. Трябваше да се борим много с това. Хубавото е, че вкусът на българските зеленчуци е познат в цяла Европа. Климатът и почвите оказват влияние, което ни дава възможност да продаваме по-скъпо. Продаваме на борсите и успяваме да изнасяме за Великобритания. Там много се цени нашият розов домат.

А кои са най-хубавите моменти - тези, които Ви вдъхновяват?

Хубаво е да виждаш как растението расте. Освен това обратната връзка от клиентите е страхотна. Става ни много хубаво, когато похвалят продукцията ни и я търсят отново.

С какво е свързана Вашата работа в стопанството?

Аз съм по-скоро по организацията. Организирам работниците, пазарите и пласмента. Обожавам да колтуча. Това е моята антистрес терапия. Доставя ми удоволствие да съм в оранжерията и да колтуча.

Остава ли Ви свободно време и какво правите извън работата?

Остава ни, да, но нашето свободно време е около 3-4 дни месечно. Обичаме да пътуваме, съчетаваме полезното с приятното. Обикаляме по различните панаири, които се провеждат в Европа. Така хем се разхождаме, хем научаваме нещо ново и си сверяваме часовниците.

За какво мечтаете?

Най-вече да сме здрави.