Дори в условията на ограничено движение на хора заради пандемията Африканската чума по свинете не стихва. Наведнъж от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обявиха 68 нови случая на заразени диви прасета из цялата страна.

Откриха ново огнище на чума по свинете в Шуменско

Вирусът е открит за втори път в района на няколко държавни горски стопанства (ДГС) и държавни ловни стопанства (ДЛС). Засегнатите области са шест – Сливен, Габрово, Разград, Велико Търново, Ямбол и Смолян.

Най-много вторично възникнали случаи на болестта са регистрирани в Габровско. Там става дума за цели 48 положителни проби на територията на ЛРД Жълтеш и ДЛС Росица.

В област Сливен заразените прасета са 16, открити на територията на ДГС Сливен и ДГС Котел.

Само по един случай на АЧС има в останалите 4 области. Диви прасета с вируса на АЧС са намерени в ДЛС Воден-Ири Хисар, Разградско; ДГС Велико Търново, Великотърновско; ДГС Елхово, Ямболско; и ДГС Златоград, Смолянско.

БАБХ обяви новите случаи на АЧС само ден след като стана ясно за ново огнище в шуменското село Веселиново. Засегнато е стопанство за отглеждане на породата Източно-балканска свиня. Там вече има няколко случая на заразени свинеферми от началото на епидемията. 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Свиневъд: Предпазвам животните от АЧС, като не храня с царевица

За движението на домашни свине: Пробите за АЧС са за сметка на собственика

Отговор от БАБХ: Мобилните инсинератори са под контрол