Въпреки, че Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР ) действа от 2007 г. насам, дори във втората й половина още няма яснот а за мярка 125 за реконструкция и хидромелиорации и увеличаване размера на поливните площи, както и за мярка 126  "Възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, разрушен от природни бедствия". Общо може да се кандидатства за 102 млн. евро по двете мерки, от които зависи в каква посока ще тръгне поливното земеделие или ще си отиде разсипано.

 
Фермер.БГ припомня, че очакванията на стопаните бяха парите да са достъпни пред бенефициентите още през миналата година, но за съжаление програмен прозорец не е плануван за отваряне и през тази година. Това означава, че едни от най-важните мерки стоят 4 години затворени и вероятно ще са достъпни само за няколко месеца в края на програмата, което поставя усвояването на целия ресурс под съмнение.
 
Първоначално по въпроса в МЗХ имаше раздвоение дали от този бюджет да не се реже и за други дейности, покрай напояването, но последно се говори, че парите ще останат само за водните дейности и с тях няма да се строят горски пътища. Безспорните получатели на тези средства са дружествата за напояване, защото са частни структури и владеят общинската собственост, която е в много тежко състояние. Когато тръгнат мерките, ще могат да бъдат възстановени с европейски пари и част от общинските язовири и съоръженията към тях - изпускватели, стени и кули, които в момента са едни от най-опасните за наводнения в страната.
 
През последните години по-голямата част от съоръженията са излезли от строя, не са възстановени навреме и собствениците на земи са се адаптирали към неполивни култури. Много стопани изграждат сонди по полето. България е страна, в която всеки собственик си решава сам проблема с напояването. Безконтролно дупчене на земята и изваждане на вода е прецедент в Европа, при положение, че  държавата може да възстанови главните напоителни канали, които години наред са обслужвали нивите.
 
От МЗХ съобщават, че има Национална стратегия и План за действие в областта на водните ресурси. Помощ в тази сфера  вероятно ще се търси отново от Световната банка, тъй като през Март т.г. нейният представител Майкъл Якобсен, специалист по водни ресурси, направи официално посещение в агроведомството.