Проф. д-р Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт и доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по „Ветеринарна медицина“ в Лесотехническия университет ще се включат на 23 юли в заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Това става по заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Извънредно: Чумата удари свинеферма със 17 000 прасета в Русенско

Специалистите ще разяснят какви са опасностите от заболяването и какви превантивни мерки трябва да се предприемат, за да се овладее проблемът с разпространението на АЧС. Със заповедта си министър Танева възлага провеждането на информационна кампания във връзка с констатираните огнища и прилагането на мерки за профилактика. Проф.Желязков и доц.Филипов ще могат да изложат научни становища и да предложат допълнителни мерки за превенция на заболяването. 

 

Вижте новата ни анкета


Близостта на Румъния налага завишен граничен контрол по сухоземната граница в Добричка област. Инспектирана е оградата, а влизащите автомобили се проверяват за превоз на храни и преминават през дезинфекционни ями.  


Срещу АЧС няма разработена ваксина и няма ефективно лечение. Единственият начин за борба с АЧС прилаган в над 23 държави на 3 континента е хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни свине. Въпреки наложените мерки за сигурност, свиневъдите в Добричка област са притеснени. В най-големия промишлен комплекс за отглеждане на прасета в Добричка област, разположен в село Козлодуйци, се отглеждат 70 000 прасета.