CASE IH спечели титлата „Машина на годината 2018" с новия Maxxum Multicontroller с трансмисия ActiveDrive 8. 
 
ActiveDrive 8 предлага по осем Powershift предавки във всеки от трите диапазона (общо 24 предавки за движене напред и назад). Предлага се при моделите от серия Maxxum Multicontroller.
 
Новите имена на различните типове трансмисии предлагани в серия Maxxum се създават с цел ясното идентифициране вложения в конкретната машина тип, като утвърдената четиристепенна скоростна кутия се предлага под името ActiveDrive 4, а CVX като  CVXDrive. Допълнително ще има опция за механични или електронни клапани за допълнителна хидравлика.
 
Новата трансмисия ActiveDrive 8 при последното поколение трактори Maxxum Multicontroller на CASE IH получи наградата „Машина на годината“ за 2018 г.
 
Наградата бе присъдена от видни журналисти, работещи различите медии в сектор селско стопанство от цяла Европа, в това число и Трактор.БГ.  Отличието бе връчено като признание за ефективността и икономичните ползи, които новата трансмисия и още други разработки допринасят на пазара на трактори.
 
Наградата „Машина на годината“ е едно от ключовите събития по време на изложението "Агритехника". Оценката за наградата се дава от журналисти от германските издания за селско стопанство Аgrarheute, traction, Agrartechnik, Land & Forst, Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt, както и други международни селскостопански медии.
 
Журналистите дават своя избор за 14 категории трактори, както и други самоходни машини и прикачен инвентар. Победителите от всяка категория се обявяват в средата на ноември, преди да бъде разкрит и избрания за победител на MOTY (Машина на годината) на "Агритехника".
 
Като представител на „Трактори среден клас“ в конкурса MOTY, новото поколение Maxxum Multicontroller са снабдени с нова Semi Powershift трансмисия, предлагаща по осем предавки във всеки от трите диапазона. Вече позната като ActiveDrive 8, скоростната кутия се присъединява към съществуващите добре познати четири степенни Semi Powershift и варио трансмисии монтирани в Maxxum тракторите, които са преименувани съответно на ActiveDrive 4 и CVXDrive.
 
 
ActiveDrive 8 осигурява общо 24 скорости за движение напред и назад. Трансмисията включва редица функции, предназначени да направят трактора по-ефективен, а водача, по-малко натоварен. Налична е и опция за Creeper (пълзящи предавки) за работа при специализирани култури.
 
Постигайки скорост до 10.2 км/ч., първият диапазон е специално създаден за по-тежки обработки. За специални приложения, изискващи много ниска работна скорост, като например сеитба на зеленчуци, ActiveDrive 8 предлага опция за пълзящи предавки.
 
Основният втори диапазон покрива почти 90% от всички изисквания за работа в полето, тревни площи и използване на челен товарач, позволявайки на трактора да работи при пълно натоварване, без прекъсване на въртящия момент от 1.6-18.1 км/ч. При движение по пътищата, трансмисията е проектирана да стартира в трети диапазон, с удобна опция за превключване пропускайки една предавка за бързо достигане на избраната постъпателна скорост. 
 
Функцията за автоматично превключване означава, че тракторът може да бъде настроен да сменя автоматично всяка една от осемте предавки в първия диапазон, когато работи в поле и всички 16 предавки в горните два диапазона при транспорт. Функцията kick-down на крачната газ може да се използва за игнориране на автоматизацията, с която трансмисията разполага и дава възможност за сваляне на две предавки при нужда от по-бързо ускорение.
 
Педалът на съединителя не е необходим при различните работни операции, което прави скоростната кутия подходяща за приложения, изискващи мощност или такива, при които е важна инерцията, като например при култивиране, сеитба на редови култури или косене. Power Shuttle осигурява смяна на посоките без загуба на сцепление, а ´Active Clutch’ увеличава лекотата и безопасността на спиране при пътни възли или при подреждане на бали с товарач. Агресивността при смяна на предавките, както и тази при смяна на посоките може да бъде регулирана в зависимост от приложението.
 
 
„Щастливи сме, че печелим наградата „Машина на годината“ за 2018 г. с Maxxum Multicontroller с ActiveDrive 8", споделя Андреас Клаузер, президент на марката Case IH.