Забавянето на старта на прием на заявления за директни плащания и национални доплащания на Кампания 2014 предизвика много въпроси през последните 2 седмици от страна на земеделските производители. Фермер.БГ потърси отговор на най-често задаваните въпроси от зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов. Общинските служби имат опит, има точни графици, ще работим извънредно и няма да се стигне до ситуация земеделски производители да нямат физическо време да кандидатстват по директните плащания, заяви в интервю за Фермер.БГ Бюрхан Абазов.

 

Зам.-министър Абазов, как ще коментирате забавянето на старта на Кампания 2014?
Този въпрос се поставя постоянно и с основание от земеделските производители. Да, има известно забавяне на началото на кампанията през тази година, но и преди сме имали забавяния и смятам, че няма нищо фатално. Ще компенсираме закъснението с работа дори и в почивните дни. Общинските служби по земеделие вече имат опит, земеделците също вече са наясно с процедурите – схемата се прилага от доста години.
[news]
В службите има графици, знае се точно в кои дни кои фермери, арендатори или кооперации ще подават заявления. Графиците са изготвени на базата на големината на имотите, които очертават. Координация е направена, затова съм категоричен, че първоначалното изоставане ще бъде наваксано.

 

Защо все пак се стигна до това забавяне?
До забавянето се стигна, защото късно беше публикувана една от наредбите, касаеща агроекологичните плащания. Като цяло причините за забавянето бяха и обективни, и субективни. Имаше известно забавяне и в МЗХ, а и работата по изборния кодекс отне доста време. Всичко това доведе до забавяне, но ще повторя – стартираме малко по-късно, но опитът, който имаме, ще компенсира.

 

Наредба 11, която визирате, беше обнародвана в Държавен вестник днес. Това означава ли, че 18 март е стъртът на прием на заявления?
Да, днес отключваме програмата. В интерес на истината, още през миналата седмица някои от земеделските производители можеха да очертават – животновъдите и тези, които нямат агроекология. В този смисъл не може да се каже, че кампанията стартира от днес. Първите земеделски производители, които имаха само подпомагане на площ по СЕПП, очертават от миналата седмица. Но, от 18 март няма група земеделски производители, които да не могат да чертаят и да подават заявления за директни плащания.

 

Възможно ли е удължаване на срока на кампанията?
Удължаване на срока не е допустимо. Крайният срок е фиксиран – 15 май 2014 г. Има, разбира се, и период след това – от 16 май до 9 юни, в който стопаните могат да очертават при известна санкция за тях, но смятам, че няма да стигнем дотам. В рамките на определения по Регламент законов срок ще работим с удължен работен ден, в почивните и празнични дни, за да приключим кампанията до 15 май. Както казах, графиците са предварително съгласувани със земеделските производители, разчитаме и на това, че по-големите фермери не очертават на ръка, а идват направо с диск с очертани площи, които предварително за заснети с GPS. Имаме резерви, разчитаме на тях и смятаме, че няма да се стигне до ситуация земеделски производители да нямат физическо време да кандидатстват по директните плащания.

 

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер. БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!