Преди два дни стартира приема по новата схема, нотифицирана от Европейската комисия (ЕК) за „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Още в първия ден по схемата са подадени над 30 проекта, научи Агри.БГ.

Започна приемът на документи по схемата за доилна техника


Новата държавна помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г. Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага, е 2 млн. лева. Ако интересът се запази все толкова голям, това би означавало, че бюджетът ще бъде изчерпан до дни.
Предложението за нотифициране на схемата беше на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Пред Агри.БГ от НОКА коментираха:


„Наясно сме с факта, че интересът по схемата е много голям. Като вносители на предложението за тази държавна помощ, ще настояваме за извънреден прием тази година. Засиленият интерес по тази държавна помощ би трябвало да покаже на агроминистерството какви схеми са наистина нужни и важни за фермерите и до колко Програмата за развитие на селските райони е всъщност ефективна“.


Документи за отпускане на държавната помощ се приемат до 31-ви юли 2019 г. По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходите за инвестиции, като максималният размер на помощта е не повече от 25 хил. лева. 


Подпомагането се предоставя под формата на субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко.


Интересът към другата нотифицирана помощ през тази година - „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко” също е доста голям.


Схемата беше нотифицирана пред Европейската комисия в края на миналата година, като общият бюджет на помощта, която ще се прилага до 31 декември 2020 г., е в размер на 1,5 млн. лв. По схемата отново ще се възстановяват до 50 % от извършените разходи за изграждане на мини мандри, като тук максималният размер на помощта е до 60 000 лв.