От БСП се противопоставиха на предложението на земеделското министерство да бъдат закрити Националната служба по зърно и Контролно-техническата инспекция в състава на министерството. Социалистите смятат, че това ще доведе до зърнени кризи и фалит на земеделските производители.

 

Министерството на земеделието и храните с два проекта за Постановление предлага ликвидиране на две контролни структури в състава на министерството – първата е Националната служба по зърно и Контролно-техническата инспекция, алармираха социалистите.Това е груба грешка, която ще има тежки последствия за състоянието в държавата, тъй като службата е била една от необходимите предпоставки да се въведе ред в зърнения сектор, каза Светла Бъчварова, цитирана от БНР.

 

Появата на сив сектор и проблеми с обратното начисляване на ДДС, което знаете, че за зърното е специфичен начин за управление на сектора и намаляване измамите с ДДС. Държавата ще създаде предпоставки за непрекъснати появи на зърнени кризи.

 

Ликвидирането на Националната служба по зърно ще доведе до пълна отмяна на Закона за съхранение и търговия със зърно:

Държавата няма да знае кой съхранява зърно, с какво качество, както и къде се изнася. Ще бъдат ощетени земеделските производители, защото 52 000 земеделнски производители нямат бази за съхранение на зърно. Кажете ми, как ще бъдат сигурни, че зърното, което са вложили в тези складове, ще могат да си го получат.

 

България е нетен износител на зърнени продукти. Годишно между 4 и 5 милиона тона зърно се изнасят и чрез тази служба се контролира не само производството, но и търговята и съхранението на зърно, изтъкна Бъчварова.

 

Контролно-техническата инспекция контролира цялото движение на внос на земеделска техника в страната, в това число и техническите прегледи. Предложението, това да се изпълнява от областните служби също, е грешка, защото на практика няма да се осъществява, коментира още Светла Бъчварова от БСП.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!