Европейската комисия (ЕК) подаде иск срещу Германия в Европейския съд (ECJ) в Люксембург заради неспособност да се регулира фиксираната ставка ДДС за фермери. Това е втора стъпка от страна на ЕК, след като през март миналата година тя отправи първо предупреждение към Германия, съобщава topagrar.com.

ЕК: Новата ОСП е за силна подкрепа на фермерите

Директивата на ЕС за ДДС позволява на държавите-членки да прилагат системата за фиксирана ставка ДДС спрямо фермерите. Съответно те могат да получават едновременно заплащане за стоки и услуги – в Германия е въведена ставка 10,7% за селскостопанските продажби. На свой ред фермерите нямат право да изискват приспадане на входния данък.

Тази отстъпка, разрешена от ЕС, е предназначена на първо място за малките предприятия, където прилагането на обичайните нормативи на ДДС създава административни трудности.

Комисията се оплаква, че Германия в качеството на стандарт прилага системата за единна ставка за всички ферми, въпреки че за големите предприятия трудности няма. Това води до изкривяване на конкуренцията на вътрешния пазар на ЕС, твърдят от Брюксел.