Местните власти организират заедно с ветеринарни специалисти ново преброяване на домашните прасета в стопанствата тип заден двор в област Добрич. 
 
 
Това реши Областната епизоотична комисия във връзка с обявения на 28 декември нов случай на заболяването Африканска чума по свинете в област Силистра. Положителна проба за инфекцията тогава даде животно, отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия.
 
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов съобщи пред епизоотичната комисия, че досега в Североизточна България има регистрирани пет огнища на Африканска чума по свинете, като основните носители на болестта са дивите прасета, предаде БНР.
 
След регистрирания случай в местността Зеленка в община Каварна са взети и изследвани проби от 480 животни, всички резултати са отрицателни. В 20-километровата инфектирана и буферна зона на огнището в област Силистра влизат населени места от общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка. Именно там ще бъде извършено ново преброяване на домашните прасета в така наречените задни дворове. 
 
Наред със съществуващите стопанства за отглеждане на прасета в област Добрич вече има и нов промишлен обект с 1300 прасета в каварненското село Септемврийци.