Ще се постигне ли споразумение между ресорното министерство и протестиращите организации от секторите плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство? В момента представителите на дванадесет браншови организации преговарят със стопанина на ведомството за бъдещето на секторите. Срещата продължава вече повече от 3 часа, научи Фермер.БГ.
 
 
След протеста вчера беше постигнато споразумение, че по настояване на браншовите структури, ще бъде назначен ресорен зам.-министър, който ще отговаря за биологичното земеделие, растениевъдството и картофопроизводството. Той ще бъде предложен от бранша, все още обаче не е ясно кой ще бъде. 
 
Другите искания на производителите, по които се стигна до консенсус, са изготвяне на дългосрочен план за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“, стратегия за възраждане на българското биопроизводство, както и участие на представители на асоциациите в работни групи и консултативни съвети.
 
В момента браншовите асоциации подписват споразумение от шест точки, в което са описани техните искания. На първо място те настояват за „назначаване на зам.-министър с ресор биологично производство, плодове, зеленчуци и картофи“, също така назначаване на нов директор на дирекция „Растениевъдство“ и дирекция „Биологично земеделие“ да бъде оглавена от нов директор.
 
 
Хората от сектора настояват и за изготвяне на стратегия за възстановяване и развитие на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Картофи“, съвместно с браншовите организации. Същото важи и за биологичното производство. От Българска асоциация „Биопродукти“ настояват за изготвяне на план за развитие на сектора.
 
Не на последно място браншовците искат и създаване на консултативен съвет по биологично производство.
 
Към момента почти всички представители на браншовите организации са подписали споразумението, с изключение на Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България и още една асоциация.