Нова среща по проблемите на животновъдството провеждат фермери с министъра на земеделието и храните. Животновъдите за пореден път заявиха преди срещата си с Найденов готовността за протест на 1 април на АМ Тракия на разклона за село Труд. Протестът ще е мирен и местните власти вече са предупредени за провеждането му.

Браншовите животновъдни организации излязоха с публично обръщение към всички български животновъди, с което ги призовават да се включат в протеста. Исканията, които се поставят пред управляващите остават непроменени.

Ето и пълния текст на обръщението на организациите към животновъдите, както и основните проблеми, чието решаване не подлежи на отлагане:

ОБРЪЩЕНИЕ

към всички български животновъди

Нашите организации от близо три години алармират Министерски съвет и Министерството на земеделието и храните, че сектор “Животновъдство” е обречен на гибел. Това показва и справка от МЗХ, че през 2009 година животновъдството в Република България е намаляло с 19-20 процента.

За да имаме някакъв минимален шанс да оцелеем ние животновъдите на България ИСКАМЕ ДО 31.03.2010г.

 1. Среща с премиера на страната г-н Бойко Борисов и вицепремиера г-н Симеон Дянков. На срещата ще бъдат разисквани проблемите в животновъдството и обсъждане на мерки за излизане от кризата.
2. Изплащане на неплатените за 2009 г средства на животновъдите по СЕПП, НД, НР1, НР2, агроекология и НДЖ 3.
3. Изплащане на помоща от ЕС в размер на 1,842 млн евро за квотното краве мляко и средствата по „de minimis”.
4. Отпадане на данъците за животновъдите за 2010 г.
5. Изработване на стратегия за бранша.

Колеги животновъди, подкрепете с присъствието си нашите искания на протеста на 01.04.2010 г. от 12.00 часа на магистрала „Тракия”, разклона за с.Труд

Щаб за спасение на животновъдството в Република България:

Национална асоциация на животновъдите в
Национална развъдна асоциация на млеко и месопроизводителите
Браншови съюз на животновъдите в България
Национална асоциация на млекопроизводителите
Съюз на овцевъдите и козевъдите в България
Съюз на животновъдите в България