Ще настояваме максимално бързо да бъде прието решение пасища и мери да се отдават само на реални животновъди, които имат пасищни животни, заяви пред репортер на Фермер. БГ Бойко Синапов, председател на Асоциацията на българските животновъди. „Не трябва да се бъркат пасищата с ливадите.

 

Ливади могат да ползват и хора без пасищни животни, но пасища и мери трябва да се ползват само за паша на животни. Затова ще настояваме промяната да бъде направена и законово регламентирана до края на март, когато започва приемът на документи за пасища за кампания 2014“, заяви още Бойко Синапов.

 

Представители на животновъдните асоциации ще срещнат с ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в сряда, 15 януари. Акцент в разговорите ще бъде именно регламентирането на отдаването на пасища и мери. По думите на Синапов има достатъчно време промяната да бъде направена, обсъдена и приета в Комисията по земеделие до края на март.

 

„Всички животновъди сме категорични и ще отстояваме това пасища и ливади да се отдават само на фермери с пасищни животни. Тоест, по време на кампанията да се приемат документи – и за общински, и за държавни пасища и мери, по анкетна карта, която доказва наличието и точния брой на отгледаните животни.

 

Това е принцип, по който се работи в цял свят“, допълни Синапов. По думите му в момента животновъдните организации се опитват по региони да предотвратят подписването на договори за отдаване на пасища и мери преди да има промяна в наредбата.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!