В рамките на председателството, най-важния и основен приоритет за мен, който е посочен в програмата ни, като председатели, е именно да се водят преговорите за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации за Bloomberg TV.
 
 
“Редом с тази тема ще има и няколко досиета, свързани с ветеринарни въпроси, с горски въпроси, с нелоялни търговски практики, с цените, които нашето председателство също е сложило в програмата и няколко теми, свързани с рибарската политика”.
 
Селскостопанската политика е от изключителна важност, не само за доходите на фермерите, но и за опазване на околната среда, за поддържане на селските райони, осигуряване на храната, добави тя.
 
По думите й страните-членки настояват за силно финансирана селскостопанска рамка, но сега дискусиите водят в друга посока.
 
"Дори и Франция, която е най-големият защитник на селскостопанската политика и субсидиите на фермерите, преразглежда позициите си. Макрон е изпратил писмо до Брюксел, в което казва, че трябва да се разруши табуто за селскостопанските субсидии. До сега Франция винаги е защитавала субсидиите. Последва и едно признание и от Юнкер, който също каза в едно изказване, че няма да позволи да се правят "кървави орязвания на селскостопанската политика", което обаче предполага, че ще има орязвания“, заключи Боянова.