Днес депутатите не подкрепиха поправки срещу двойния стандарт в Закона за храните, внесени от опозиционна партия. Най-често проблемът е в използването на съставки в храните, които се подменят особено в страните от Източна Европа, каза проф. Светла Бъчварова, цитирана от actualno.com.
 
Промените предвиждаха за продукти, които се предлагат на българския пазар, но са произведени извън страната, да се изисква сертификат за съответствие. Чрез него да се гарантира, че се съблюдават изискванията за еднакво качество.
 
При липса на такъв сертификат към стоките да се налагат глоби на нелоялните търговци. При първоначално нарушение те да бъдат между 10 000 и 20 000 лв. за физическите лица, а при повторно – между 40 000 и 50 000 лв.
 
Предвиждаше се санкциите за юридическите лица да скочат двойно.
 
Според гласувалия против депутат Бюрхан Абазов предложенията трябва да се коригират. За пример той посочи вменяването на задължение държавни органи на други страни да издават сертификат за идентичност. Според него това би било трудно без прилагане на европейска директива. 
 
Освен това той предлага глобите за нарушение да са процент от оборота на нарушителя, а не твърда сума. Такъв закон няма как да бъде приет без нотификация от Европейската комисия (ЕК), допълни Абазов.
 
Нека припомним, че новият Закон за храните вече е гласуван на първо четене, пратен е за нотификация в ЕК и скоро се очаква отговор. Едва тогава парламентарните групи могат да внасят корекции в него специално срещу двойния стандарт при храните, категорична е Десислава Танева, бивш земеделски министър и председател на Комисията по земеделие и храни.