Нов мощен атмосферен фронт навлиза в България и в следващите 48 часа се очакват активни градови процеси, заяви инж. Николай Николов, изп. директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

„Още днес в късните следобедни часове в страната навлиза фронт, който ще продължи на североизток в посока Варна. Втори фронт идва към страната от югозапад. Ситуацията е много динамична и през следващите няколко дни времето ще е много нестабилно“, заяви Николов.

 

„Метеорологичнте ни радари извършват свръхкраткосрочна прогноза, тоест ние наблюдаваме процесите в реално време. Обхватът на радарите е достатъчен, за да можем да преценим движението на градоопасните облаци над територията на всички съседни държави“, обясни Николов. По отношение на успеваемостта на противоградовата защита, инж. Николов коментира, че никъде в света няма 100-процентова защита.

 

„Ние разполагаме с много модерна техника, имаме 3 двуканални доплерови радари, които са единствени в Европа. Такива радари има само в САЩ“, обясни Николов. От началото на активния сезон 2014 г. са обработени 857 градоопасни облака, като общата защитена площ е над 55 млн. дка. Щети са били допуснати единствено върху 8 000 дка.

 

„Все по-силни и по-динамични стават процесите през последните години и ние имаме готовност да реагираме адекватно от гледна точка на налична радарна техника и специалисти. Без осигуреност с противоградови ракети, обаче, няма как да сме ефективни“, заяви Николов.

 

Бюджетът на ИА „Борба с градушките“ е 6.1 млн. лв., в които не влизат средствата за противоградови ракети. „Извън този бюджет всяка година се планират разходи за закупуване на ракети. За сезон 2013 похарчените пари за ракети са 4.3 млн. лв., с които са спасени милиони декари земеделска земя“, отчете Николов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!