Епизоотичната обстановка в страната от началото на този месец е благоприятна, отчитат експертите на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство.
 
 
Основната заплаха на Балканите и като цяло в континенталната част на Европа си остава разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС), макар че броят на огнищата намалява. 
 
„В Румъния все още има регистрирани случаи на АЧС при домашни и диви свине“, отбелязва  д-р Силвия Пеева от Центъра.
 
При домашните прасета са открити едно първично и едно вторично огнище в областите Бихор (Северозападна Румъния) и Яломица в Югоизточна Румъния. При дивите свине са регистрирани седем първични огнища в областите Бихор, Бузъу, Констанца, Сату Маре и Телеорман, която граничи с река Дунав и с България. 
 
Ветеринарните власти на Белгия са обявили 20 вторични огнища на Африканска чума при диви свине. В Литва новите случаи в дивата природа са 12, в Унгария – 28, а в Полша – 48. Украйна е отчела едно първично огнище на вируса при домашни свине.
 
В Румъния има също регистрирани три първични огнища на Инфекциозна анемия при конете. Заразата е открита и във Франция. Там е регистриран и случай на Туберкулоза при говедата
 
Германия е докладвала за огнище на Син език (BTV-08) при говеда.