Фермери и млекопреработватели от Балканите участваха в тазгодишния Празник на киселото мляко, който се продеде на 27 юни в град Трън, предаде репортер на Фермер.БГ. Целта е с празника се разшири на сътрудничеството между инициаторите и организаторите на Празника на киселото мляко и млечните продукти - Фондация „Д-р Стамен Григоров", Община Трън и Асоциацията на млекопреработвателите с техните партньори - малки и средни фермери и млекопреработватели, водещи фирми млекопреработватели, научни институти и лаборатории в областта на млекопреработката.

 

 

„Киселото мляко е уникален хранителен продукт и с него България е известна в цял свят. Гордеем се, че в този край е роден д-р Стамен Григоров – ученият, който за пръв път описва млечно-киселият организъм, предизвикващ ферментацията, необходима за получаването на българското кисело мляко. Производителите, бизнесът и държавата трябва да положат всички усилия за запазването на българското кисело мляко“, пише в поздравителен адрес от областна администрация Перник по повод Празника на киселото мляко.

 

„Искам да се обърна към всички, за които развитието на дребното фермерство е важно, защото в Трънския край именно животновъдството е основният поминък на хората в региона. Вярвам, че в следващите години това, което ще привлича хората тук, освен природните красоти, са продуктите, които вие, животновъдите, произвеждате. Надявам се скоро да можете свободно да предлагате вашата уникална продукция на всички, които ценят чистата храна“, каза в приветствието си при откриването на празника Юлия Григорова, председател на фондация „Д-р Стамен Григоров“.

 

 

Празникът цели да популяризира българското кисело мляко, производството и консумацията на български традиционни млечни продукти. Сред гостите на уникалния празник беше и Тошио Сугиура, съветник на посолството на Япония в България.

 

“Поредното отбелязване на Празника на киселото мляко е съпътствано с немалко проблеми, основно от финансова гледна точка. За съжаление, през тази година МЗХ не отпусна средства на фондация „Д-р Стамен Григоров", за да осъществим идеите си. Празникът трябваше да е двудневен, като в единия ден да се проведе научно-практическа конференция за обмяна на добри практики и диалог на местните фермери с представители на МЗХ, БАБХ за изясняване на проблемни ситуации и получаване на актуална информация по нормативните уредби. Заради липса на финансиране не можахме да проведем тази конференция, за съжаление“, сподели пред репортер на Фермер. БГ Станислава Алексиева, кмет на Община Трън.

 

Тя допълни, че Общината подкрепя напълно провеждането на Празник на киселото мляко и в бъдеще и още отсега започват да планират следващия празник. „Новото през тази година, което решихме да направим, е освен представянето на млечни продукти – домашни кисели млека, сирене, кашкавал и извара – да включим с изложбата и тестени произведения – баници и питки от Трънския край. Това е приносът на Общината към Празника на киселото мляко“, допълни Алексиева.

 

 

На въпрос на Фермер.БГ колко са животновъдите в региона, Алексиева коментира, че броят им намалява. „В Трънския край животновъдите са основно дребни фермери. Много малко са стопаните, които отглеждат голям брой животни, но почти всички дребни фермери преработват млякото, което добиват. В района има уникални млечни продукти, макар те да не могат да стигнат до повече потребители“, допълни Алексиева. По думите на кмета, местните животновъди показват на празника, че могат да произвеждат уникални млечни продукти, дори без да имат собствени мандра.

 

Алексиева сподели още, че местните фермери имат резерви към използването на европейски средства и писането на проекти, заради обемната документация и бюрокрация, с която дребните животновъди не могат да се справят. Местните животновъди произвеждат млечни продукти по стара Трънска традиция, но намират и иновативни решения – като закваски с мента и босилек, например. Алексиева определя тези иновации като творчество на местните фермери. Тя не крие надеждите си един ден дребните фермери от Трънско да успеят да регистрират уникалните млечни продукти, които правят.

 

Засега производството е основно в домашни условия и е за лична консумация. Алексиева съобщи, че според едно от последните решения на местния парламент, Общината е дала терен на фермер от село Радово, на който да бъдат изградени ферма и мандра по Наредба 26. Плановете на фермера са да предлага произведената продукция в магазин в Трън.

 

 

Според доц. Здравко Николов, ръководител на лабораторията по микробиология в "Ел Би Булгарикум" и председател на комисията в конкурса за най-добро домашно кисело мляко, при производството на млечни продукти дори и в домашни условия трябва задължително да се спазват изискванията, заложени в националните стандарти за млечни продукти. „Ежегодно специалисти от "Ел Би Булгарикум" оценяват най-доброто кисело мляко. След селекция определяме най-добрият производител на домашно кисело мляко – овче и краве“, сподели за Фермер.БГ Здравко Николов.

 

Той беше категоричен, че критериите са тези за българско кисело мляко. „Млякото, независимо от специфичните местни закваски, трябва да отговаря на стандартите за органолептика и консистенция и това е задачата на комисията“, допълни Николов.

 

В конкурса за най-добре домашно приготвени мляко и млечни продукти тази година бяха отличени с първо място Мария Колева от с. Ломница за овче кисело мляко и Ренета Милденова от Трън за краве кисело мляко. Първото място за производство на домашно овче сирене зае Николай Кръстанов от Пожарево, а за производство на кашкавал бяха отличени производители от Мещица.

 

Ваня КЮРЧЕВА

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!