"Сивият сектор в производството и търговията с мляко няма да изчезне. Винаги го е имало и занапред ще го има. От 275 мандри преди няколко години, днес в България има 251 мандри. Те ще останат твърдо като играчи в изкупуването и пазара на мляко, тъй като вече всичко е разпределено, а голяма част от тях са на хора свързани с Държавна сигурност." Това заяви пред Фермер.БГ Бисер Чилингиров, Председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

 

"Те ще продължават своите контакти, ще продължат да внасят с цистерни мляко от Унгария, Полша, Румъния и т.н.", обяснява Чилингиров и допълва, че единственият изход животновъдите да оцелеят и да имат възможност да се развиват е да се обединят истински чрез браншовите организации и общо да търсят пазарна реализация на своето мляко и месо. Той даде пример за голям пазарен потенциал, ако фермерските асоциации успеят да се обединят и продават директно мляко на хотелските вериги по българското Черноморие и планинските ски курорти.

 

"Хотелите ни по морето и планините имат нужда от такива големи количества мляко и месо, че само тяхното търсене би съживило целия животновъден сектор у нас. За съжаление в момента по-голямата част от хотелите работят с вносни млечни и месни продукти, което ощетява цялата ни икономика и особенно родното животновъдство, както и преработвателния сектор", категоричен е Чилингиров.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!