Представители на Националната овцевъдна асоциация (НОА) заминаха за Катар, където ще участват в преговорите за износ на агнешко месо от България за Катар. Убеден съм, че ако фермерът получава добра цена за литър мляко и за килограм живо тегло агнешко, българското овцевъдство бързо ще се възроди, заяви в интервю за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на НОА.

 

Заявявали сте нееднократно, че овцевъдството има бъдеще. Коя, според вас, е успешната формула, за да се случи това, и има ли модел, който би трябвало България да следва? 

С отварянето на пазари от ЕС като Франция и този, който е с държави като Катар, вярвам, че това ще се случи в най-скоро време. Браншовата организация не е спирала да търси пазари, особено в Източните държави, където България е била традиционен износител на агнешко месо и където познават вкуса на българското агнешко месо. Отчитаме като успех за НОА, че двама наши членове са включени в бизнес делегацията, придружаваща президента на България в Катар, защото имаме възможност да участваме в преговорите. Дано те за са успешни, за да се възроди овцевъдството в България. Надяваме се да получим добри цени, защото това ще е стимул младите хора да се занимават с овцевъдство и секторът да се възроди.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Има ли развитие в преговорите с други страни - и за Турция се говореше за износ на агнешко?

Ние, от браншовата организация сме оптимисти, понеже знаем, ние сме постоянно в преговори за цената на агнешкото месо. Срещаме се с много фирми и вярваме, че това ще се случи един ден. Дано да е скоро. Знам, че има много хора, които не вярват в пазарите - например с Катар, но ние сме убедени,эче това ще се случи и ще отворим пазарите към Източните държави. Тук ще кажа, че има една фирма, само на 10 км от Шумен, която сключи договор с Катар и ще започне да изнася. Имаме предварителни разговори и уверения, че цените ще са добри за фермерите. Целта на НОА е фермерът да получва това, което му се полага. Убеден съм, че фермерът получава ли парите, които му се полагат за литър мляко и за килограм живо тегло агнешко, българското овцевъдство бързо ще се възроди, тоест ще положим едно начало за възраждане на овцевъдството.

 

Според вас какви породи овце трябва да се оглеждат в България? Кои са най-рентабилните? И имаме ли добра селекционна дейност в овцевъдството?

Винаги съм казвал, че прекалено много внимание се обръща на нашите местни породи. Те получават по 100 лв. държавна и европейска субсидия, за разлика от културните и високопродуктивни породи, които получават по 41 лв. Това е много ниска цена за културните породи. Имам уверението на МЗХ и експертите, които се занимават със селекция, водил съм разговори и с проф. Николов от ИАСРЖ, че ще започне да се работи в посока стимулиране на високопродуктивното животновъдство, тоест овцевъдството. Ще дам един пример, който е показателен - един фермер печели от литър мляко и ако цената е като в Гърция - 2 лв./л, фермерът ще има добра печалба и ще увеличи броя на животните като ще има възможност и да подбере животни за разплод. Ако има добри цени за млякото, фермерите няма да бързат да продават месо на ниски цени – цената е под или около 4 лв./кг живо тегло. По отношение на селекцията в овцевъдството има още какво да се направи, има добри специалисти, но имам забележки относно селекцията на нашите животни. Смятам, че имаме добри породи, но за да запалим повече хора да се занимават с овцевъдство, е нужна още много работа.

 

Какво овцевъдство може и трябва да се развива в България - семейното или индустриалното?

И двете посоки са верни. Има институти, има големи мощни фирми, които разполагат с пари, разполагат с база - защо да не се развиват в индустриално животновъдство. Имаме такива фирми, които са в подходящ район и ние им помагаме да развиват индустриалното овцевъдство. В същото време нека не забравяме, че в полупланинските и планинските райони не можем да говорим за индустриално овцевъдно производство. В тези райони вече може да говорим за малки ферми, семейни ферми. Точно такива ферми на Запад са много печеливши, но, за съжаление, всички знаем по какви причини в България не печелят – причината е в ниските изкупни цени и множеството прекупвачи по веригата. Браншовата организация преговаря с млекопреработвателни предприятия, преговаря с депа от първа ръка, за да няма прекупвачи, тоест да няма по веригата хора които печелят на гърба на фермера. Това е желанието и на МЗХ – НОА и министерството от 3 години работят по този въпрос.

 

Влизаме в кампания 2014 по отношение на пасищата. Текат законови промени, според които пасищата ще се отдават само на реални животновъди.

Трудно се случват нещата, за съжаление. Да, някои неща се случват като промени, но още през декември закнът трябваше да е готов и обнародван. Това означава, че отдавна трябваше да има законова регламентация на фермерите с пасищни животни да се дава земя с предимство. Много разговори сме водили – и в МЗХ, и с народни представители от различни партии. Имаме уверения, виждате, че постепенно започват промените в полза на реалните животновъди, но в България просто нещата се случват бавно и трудно.

 

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!