Словения беше домакин на 30-ия конгрес на Европейската асоциация на Сименталското говедо, информират от Асоциацията за развъждане на Черношарената порода в България. В Словения 100 000 млечни крави в 7 000 стада се доят. Структурата е много разнородна, само чистите Симентал крави и Сименталските кръстоски се отглеждат в неблагоприятни планински места.

 

Осносни теми на конгреса бяха: засилване на европейското сътрудничество в областта на говедата и включването на здравните черти в оценката развъдната стойност. Най-известните ферми в Словения отглеждат между 40 и 80 Симентал крави и произвеждат при съвременни условия мляко което отговаря на есропейските стандарти. Фермите са добре оборудвана с модерни машини, които са финансирани чрез програми за насърчаване на инвестициите.

 

Една мандра обработва почти цялото производство на мляко от симентала в различни сирена, които се продават директно на пазара. Желанието на словенското население да се дават повече пари но за качествени млечни продукти,въпреки осезаемата кризата. Фуражната база в много части на страната е от царевица, както и силаж.

 

Следващата Европейския Симентал конгрес ще се проведе в Тун, Швейцария през април 2015 година.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!