Плодовете на повечето от касисовите сортове при презряването сравнително лесно окапват. От друга страна, необходимо е да се има предвид, че се налага да се изчаква да доузреят и разположените по връхната част на гроздчетата плодове, за да се извърши еднократна беритба. Не трябва да бъде пропускан най-благоприятният срок за беритба, тъй като при касиса съдържанието на витамин С в презрелите плодове значително намалява.

Плодовете на червеното и бялото френско грозде, общо взето, по-слабо окапват и за това беритбата им може да се извършва и малко по- късно - до 7-10 дни след настъпването на беритбената зрелост на първите плодове. Набраните плодове не бива да се оставят на слънце и дъжд. Растенията на касиса, червеното и бялото френско грозде може да бъдат отглеждани на едно място 10-12 години, а понякога и повече. При неподходящи грижи обаче, особено при плитко засаждане, недостатъчна или неправилна резитба, неблагоприятни почвени и климатични условия за отглеждане храстите предивременно застаряват. В такива случаи, ако подмладяващата резитба не се окаже ефикасна, налага се храстите да се изкоренят. При подмладяващата резитба непременно трябва да се подобрят цялостните грижи за храстите.

Смята се, че добивът от касиса е много висок, когато от храст се набират 5-7 кг плодове, висок - 3-4 кг, среден - 2-2,5 кг, нисък - 1-1,5 кг. При червеното и бялото френско грозде добивите за съответната група обикновено са с 20-25% по-високи.

Вижте още:

Бодливото грозде още на втората година ражда първите плодове

Дюлята трябва да се отглежда само на поливни площи

Беритба на плодовете от отделните овощни видове