С най-високото производство на мляко на глава от населението в света, Беларус е четвъртият по големина износител на сирене в световен мащаб след Европейския съюз, САЩ и Нова Зеландия, съобщава порталът  Emerging Europe.

Какво се прави с млякото в Европа?

Медията цитира данни на беларуската статистическа служба, според които за три месеца, от януари до март тази година, страната е изнесла близо 60 хил. тона сирене, което е с 11 хил. тона повече спрямо същия период за миналата година. Почти една трета от него (31,3%) излиза от ръцете на тримата най-големи производители в страната.

Наред със силното промишлено производство обаче Беларус е известна и със своите занаятчийски млечни продукти. Все по-популярни са земеделските производители в град Славгород, които правят извара, сладко, солено и пушено сирене, както и сирене с билки и подправки.

Заради традиционно силните търговски отношения с Русия Беларус изнася 94% от сиренето си именно в източната си съседка, но част от него може да бъде засечено дори на българските пазари. През последните няколко години обаче Русия нерядко въвеждаше ограничителни мерки, като посочваше като причина опасенията си за безопасност на качеството.

„Ограниченията на Русия не позволиха на Беларус да достави 617 хил. тона мляко и млечни продукти на Русия през 2018 г. Отрицателната тенденция продължи и в началото на 2019 г. Наcтoящaтa cитyaция ни пpинyждaвa дa paбoтим пo-ycилeнo, зa да диверсифицираме изнoca“, съобщиха през април oт бeлapycĸoтo миниcтepcтвo нa зeмeдeлиeтo, цитирани от Агенция „Белта“.

Затова напоследък Беларус все повече засилва износа на сирене към Китай, който се превърна в третия по големина пазар. Нараства и интересът от страна на други азиатски държави като Сингапур и Обединените арабски емирства. 

Сиренето се налага като стратегическа част от беларуската икономика и се популяризира чрез различни фестивали. Такива се организират ежегодно в градовете Минск и Гродно, където производители на сирена от цялата страна излагат своите продукти. Обемът на производство на сирене в страната непрекъснато се увеличава и експортно-ориентираният подход е много важен, заключава медията.