Нови кредити за финансиране на земеделските производители пуска на пазара Българската банка за развитие (ББР), съобщи Никола Стоянов, началник управление "Кредитиране на малкия и среден бизнес". Размерът на кредита е до 1 млн. лева при 5 % лихва и до 10 години срок на погасяване.

"Земеделските кредити са две линии, като едната е насочена към инвестиционни кредити за земеделци, които искат да купят нова техника и да си закупят земя. Интересното по тази линия е, че по отношение на закупуването на земя кредитът може да е дълъг 10 години, което е трудно постижими за търговските банки. По отношение на машините стигаме до 5 години и най-интересното е цената. Тя е 5% и е фиксирана за първите 2 години, което е голямо облекчение. След това вече не е фиксирана, зависи от юрибора, но продължава да е на тези по-ниски нива. Сумата е до 1 000 000 лева и това не е случайно, защото ние бихме искали да обърнем повече внимание на малките земеделци", коментира Стоянов, предаде БНР.

От новите кредитни линии ще могат да се възползват и животновъдите, уточни Никола Стоянов. Кредитите ще излязат на пазара през следващите два месеца.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!