Байер България не е просто компания-лидер в растителната защита, но и най-пълното описание на думата иновация. В края на януари Байер КропСайанс България даде старт на традиционните си професионални срещи със земеделци от страната, като първата от тях се състоя в Пловдив. 
 
Земеделските стопани от Южна България успяха да се запознаят с новите продукти на компанията, тенденциите и иновативните технологии в растителната защита за сезон 2018. Заедно с това, благодарение на световния производител - Байер България, фермерите не просто очертаха бъдещето на земеделието, а успяха и да го видят. 
 
 
Основният акцент при технологията в житни култури беше върху пакета Секатор и Солигор. Пакетното предложение от хербицид и фунгицид се оказват най-предпочитаните продукти в пшеница през изминалата 2017 г. 
 
"Изводът, до който стигнахме е, че ако през 2017 г. бяхме заложили на по-оптимално ценово решение, сме заложили на правилната стратегия. Но ако през 2016 г. бяхме заложили на същите икономични решения, щяхме да загубим. Ето защо считам, че е много важно да наблюдаваме условията и спрямо тях да адаптираме и своята програма, и своите разходи за защита на житните култури", обясни Жечо Мурзов, мениджър продажби в Байер България, дивизия Кроп Сайанс.
 
 
По думите на г-н Мурзов, заложилите на пакета производители, са отчели и най-добрите резултати през 2017 г. Тази година се характеризира с мека зима и в момента се наблюдава доста сериозно развитие на посевите, както и първи наченки на болести като септория и ръжда. Какви са вариантите и какво препоръча експертът, за да опазим културите и през 2018 г.?
 
"Това, което трябва да направим, за да подсигурим добрите резултати за тази година, е да влезем със Секатор и Солигор за първо третиране, което може да бъде в началото до средата на март. И в по-късна фаза, края на април, да работим със Сфера Макс", добави той.
 
Новост, която се оказа много приятна изненада за земеделците, бе фактът, че Секатор вече има официална регистрация за ползване във фаза флагов лист. Заедно с това, е увеличен е диапазонът за използване, като регламентираната доза, в която може да се прилага продуктът е от 10 до 15 мл. 
 
Друг доста предпочитан пакет от земеделците се оказа Секатор-Буктрил Универсал.
 
"Този пакет се наложи поради това, че Буктрил Универсал е с доста широко приложение. Прилага се при житните посеви до появата на второ коляно. Освен това работи при малко по-ниски температури от подобните продукти. Смея да кажа, че при около 10 градуса температура се получават много добри ефекти и то много бързо. В рамките на 3-5 дни се вижда ефекта от прилагането му", разясни Илия Бибишков, регионален представител на Байер България за Югоизточна България.
 
Новото предложение за 2018 г. от Байер България е продуктът Атлантис Флекс. Това е решението, което безкомпромисно може да се справи с овсига, както и да осигури надежден контрол на трудните за борба житни плевели. 
 
"За разлика от всичко останало, което имаме на пазара, Атлантис Флекс се отличава със своята комплексност. Той контролира както овсига, така и райграс, както и див овес, а и някои широколистни плевели. Поради тази причина, аз лично смятам, че това ще е продуктът, който ще бъде масово използван през идващите години", каза Мурзов.
 
Освен ефективни продукти, за Байер е изключително важно и по-продължителното последействие. 
 
"Това, на което също наблегнахме са и опитите от 2017 г. и резултатите от приложението на Авиатор при различни земеделци. Това, което установихме е, че независимо от факта, че годината беше лека и нямаше сериозен натиск от болести, хората, които приложиха Авиатор - спечелиха. Те успяха да реализират по-добри резултати и по-големи печалби", добави още.
 
Компанията акцентира и върху изключително познатия продукт Капрено, който не само в Северна, но и в Южна България е много добре приет. Това е така, тъй като Капрено е технология, която дава възможност на фермерите да се възползват както от позитивите на вегетационния хербицид, така и от ползите на почвеното действие на продукта.
 
Байер предлага изключително добри фунгициди и инсектициди в рапица, както и доказали се решения в слънчоглед. Тази година компанията ще представи и два хербицида в слънчоглед, единият от които е нов за родния пазар.
 
"Другото, което разгледахме беше продукта Пропулс. Той е една иновация в борбата със склеротиня в рапица. Имайки предвид, че особено в района на Южна България имаме култури, които се нападат от склеротиня – слънчоглед, рапица, а сега и с навлизането на бобовите култури като нахут и грах, е много е важно в култура слънчоглед да работим със Сфера Макс, а в рапица с Пропулс", заключи г-н Мурзов.
 
 
Байер България направи сериозна заявка пред земеделците за бъдещето на земеделието. Дигитализацията все повече навлиза в нашето ежедневие, а сектор „Селско стопанство“ не остава назад. Растителната защита е изключително важна за постигане на добри добиви и за водене на рентабилно стопанство. Именно затова Байер инвестира в приложение, което лесно да разпознава болести, неприятели и плевели. Иновацията вече е достъпна и у нас, като успешно предлага решения за справянето с всички проблеми на стопаните.
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.