Стотици водещи земеделски производители събра за поредна година Байер България, дивизия КропСайанс по време на Байер Агро Арена 2016. Форумът се проведе в три водещи земеделски региона в страната Карнобат, Добрич и Кнежа. Събитията откри новият мениджър на компанията за България – Габор Равицки. 
 
Тазгодишният форум се проведе по-различен и иновативен начин. Представянето на новите технологии за растителна защита по основните полски култури, премина под формата на Агро телевизионно шоу от полето.
 
 
„Това имаше две предимства. Първо, защото това е много интересен начин на представяне; от друга страна времето тази година е доста нестабилно и ни изненада отново с валежи,пък и за по голямо удобство на нашите гости представихме парцелките с отделните продукти чрез видео връзка.. Имайки този формат, от шатрата, всеки един от земеделците, можеше да задава въпроси на хората, които представяха различните парцелки“, обясни Жечо Мурзов, Мениджър Продажби в Байер 
 
Акцентът на тазгодишното агро шоу падна върху хербицида Капрено, който е една изключителна иновация и технология в растителната защита. Капрено получи награда за най-иновативен продукт на Международното изложение  Агра 2016 г. в раздел Торове и препарати. 
 
Капрено е една много добра симбиоза от три активни вещества, две от които се съдържат в Лаудис и Аденго. Именно това обуславя мекия ефект към културното растение и дългото почвено последействие. Това позволява да не се прилага задължително почвен хербицид, а да се работи с един вегетационен. 
 
 
Жечо Мурзов, Мениджър Продажби в Байер България, дивизия КропСайанс, открои спектъра на продукта:
 
„Това е хербицид, с изключително комплексно вегетационно действие, но и широк спектър на житни плевели, от друга страна това е продуктът, който има най-широк спектър и много категоричен ефект върху широколистните плевели, в това число на паламида, повитица и технологична самосевка слънчоглед, а освен всичко друго, това е и продукт, който има високо ниво на селективност, поради антидотната система, която се съдържа в него“.
 
Йордан Маринов, земеделски производител в землището на Нова Загора, разказа от кои продукти е доволен в своето стопанство: 
 
„От 1988 година съм използвал почти цялата гама на Байер България, дивизия КропСайанс. Тази година използвах Тилмор и Пропулс за рапица, а при царевица се доверих на Капрено за първа година. Капрено е хубав продукт, дори лично аз извърших химическата обработка. Това, което мога да кажа е, че съм доволен. Царевицата ми вече е висока и голяма. Ефектът е много голям, тъй като след всеки дъжд, една от активните съставки се активира и продължава да работи.“
 
 
Недялко Статев, домакин на Байер Агро Арена 2016 в село Попгригорово, област Добрич, е и поредният доволен клиент на компанията, също доверил се на новата технология Капрено:
 
„Решихме да опитаме новата технология Капрено, от която останахме изключително изненадани. Тази година получихме поле, което доста години се гледа малко по-слабо от гледна точка на хербициди и плевелите, които ни изненадаха, бяха страшно много. След третиране с Капрено сме убедени, че това е един продукт, който и в бъдеще ще използваме. Изключително подвижен хербицид, който може да използваме както по-рано, така и по-късно до 6-ти лист. Има и почвен ефект, който през тази година, с тези валежи, се вижда много добре.“
 
Традиционно и тази година Байер България, дивизия КропСайанс постави разликата между двете основни технологии за справяне с плевелите – от една страна почвеният тип хербициди, а от друга – типично вегетационната борба с плевелите. 
 
„Продуктите на Байер в царевица за Южна България са едни от най-използваните, като започнем от Мерлин Флекс. Това е хербицид, който има изключително комплексно действие, както срещу широколистни, така и срещу житни плевели. Продължим с Аденго - хербицидът, който е почвен, но неговото най-подходящо приложение е ранно вегетационно. Тези две парцелки бяха абсолютно чисти, докато нетретираните контроли бяха много силно заплевелени от житни плевели, от кокоше просо, кощрява, а също така имаше и някои широколистни плевели от групата на поветицовидните“, допълни Мурзов.
 
 
В района на Североизточна България най-използваният хербицид е Лаудис. Радослав Михалев, Регионален представител за Добрич и Варна, сподели какво търсят клиентите от неговия регион:
 
„Най-впечатлени и в моя район, като един от най-разпространен хербицид в царевица, земеделци видяха Лаудис. Това е хербицид, който се използва срещу житни и широколистни плевели. Интересното при него е, че е напълно селективен към културата. 
 
При пшеница, сорт Енола, от Байер показаха растителна защита срещу най-разпространените заболявания – жълта и кафява ръжда, фузариум и септория. Активните продукти, които специалистите препоръчват при пшеница са Солигор, Зантара, Сфера Макс и Прозаро. 
 
 
Ивелин Тончев, Мениджър техническа и развойна дейност в Байер България, дивизия КропСайанс, разказа за най-новите продукти на компанията и различните схеми, достъпни за всички земеделски производители.
 
„Това, което сме показали на това поле са трите основни фунгицидни технологии на Байер в пшеницата. Това е икономичната схема, залагайки на Фалкон и на Солигор. Оттам нататък надграждаме със стандартната ни схема в пшеница, където започваме със Солигор, но залагаме вече на втори фунгицид, на премиалната Зантара. Тук много ясно се вижда разликата, тъй като имахме две парцелки – едната с икономична схема, а другата с тази стандартна схема, и в двата случая имаме опазване на посева, но там, където е Фалкон, вече сме на 30 дни от последното третиране на флагов лист, в момента започва пробив на жълта и кафява ръжда върху флаговия лист. Докато Зантара все още държи и имаме три етажа, които са абсолютно чисти и ще продължи по действието на този премиален фунгецид. В няколко парцелки надградихме нашата стандартна схема и я превърнахме в интензивна схема, вкарвайки Прозаро по времето на средата на цъфтеж. Целта ни беше да се предпазим от фузариум и това се вижда много добре там, където сме третирали с Прозаро, след Зантара, след Солигор. Именно там нямаме развитие на фузариум, докато в останалите части от посева, за жалост имаме класове, които започват да развиват налепа.“
 
 
Петьо Христов, земеделски производител в землището на село Ракита, област Плевен, обясни кои продукти на фирма Байер България, дивизия КропСайанс използва и къде открива иновациите:
 
„При пшеница тази година използвах Сфера Макс, но съжалявам само за едно нещо, че не използвах Прозаро – един невероятен продукт, който трябваше да се използва първи. Мой колега го използва като първи фунгецид и в момента второ пръскане не направи, което е много интересно. Аз направих три фунгицидни пръскания тази година. Прозаро много добре се представи тази година.“
 
Ечемикът в България до скоро не се третираше много интензивно с фунгициди, но от 5-6 години, заедно с вносните семена, се внесоха и „вносни“ проблеми. Байер разработиха специални продукти, които са изключително добри за ечемик и вършат страхотна работа. 
 
Юнта Куатро е най-новият обеззаразител в портфолиото на Байер КропСайанс. Той представлява комбиниран инсектофунгицид за третиране на пщеничните и ечемичени семена. 
 
 
Радослав Михалев, Регионален представител за Добрич и Варна, сподели какво е впечатлило най-вече фермерите от Добричка област.
 
„Клиенти, които са го използвали миналата година ми споделиха, че имат много добри резултати, тъй като в нашия район през 2015 г. имаше много голямо нападение от житни мухи. Полетата, третирани с Юнта Куатро не се е наложило да бъдат третирани допълнително с инсектицид. Тази година възнамеряват да си увеличат площите с нашия най-нов обеззаразител – Юнта Куатро“.
 
В рапица от Байер България, показаха най-новите си хибриди и последната си иновация фунгицидът Пропулс, който осъществява комплексна защита от всички болести по време на цъфтеж. Продуктът предпазва от склеротиня, заздравява шушулката при узряване, а също така и осъществява положителен ефект върху масленото съдържание. 
 
 
Ивелин Тончев, Мениджър техническа и развойна дейност в Байер България, дивизия КропСайанс, изясни при какви ситуации е подходящо да се използва Пропулс и какво е неговото действие.
 
„Пропулс е един чудесен фунгицид, предназначен за цъфтежно третиране в рапица, за справяне с една от най-опасните болести, особено в една ситуация като тази година, а именно склеротиня. Едно третиране с Пропулс може да реши проблема и безпроблемно да гарантира сериозният добив, който е заложен от един добър хибрид.“
 
За професионалните производители на рапица тази година Байер предложи новия клиърфилд хибрид Елмер, а също така и Сейфър, Джъмпер и добре познатите Багира и Брентано.
 
„Тази година пуснахме и Джъмпер, отново нова селекция на Байер. Джъмпер е един хубрид, който се представя изключително добре в условията на благоприятна година и при интензивна технология. Очакваме в условията на 2016 г, сега, Джъмпер да бъде шампион по добиви“, заключи Ивелин Тончев.
 
 
Другото иновативно предложение на Bayer в рапица е Тилмор, който успява да запази дори по-малките растения при едно неравномерно поникване. Продуктът перфектно покрива листата и осъществява изключителен контрол и предотвратяване на преминаването на заразата в стъблото. 
 
Байер Агро Арена 2016 приключи традиционно с богата фолклорна и развлекателна програма, а земеделци оцениха високо цялостната организация на събитието.