През последните две години се изградиха допълнителни преработвателни мощности и все повече от слънчогледовата продукция, която произвеждаме се преработва в България. Това заяви пред Фермер.БГ зърнопроизводителят Христо Цветанов.

Ние се надяваме тези инвеститори, които са повишили капацитетите си или са изградили мови мощности за преработка на слънчоглед да успеят да се реализират на пазара чрез продуктите, които произваждат. Така те ще повишат вътрешната консумация, което ще повлияе положително върху производстовото на слънчоглед в България, допълни още Цветанов.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 


Според Христо Цветанов тази тенденция при слънчогледа е добрият пример за другите зърнени култури - царевица, пшеница или рапица и че е време тази продукция също да започне да се преработва у нас.

Цената, на която в момента преработвателите изкупуват българския слънчоглед не е по различна от тази на международните пазари, коментира Цветанов. Тя е продиктувана именно от конюнктурата на пазара, допълни той. В цял свят тази година има прекрасни резултати на реколтата от слънчоглед и това определя и ниската изкупна цена. Потреблението не може да догони производството и в един момент това естествено оказва влияние и на изкупната цена, заключи Цветанов.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!