Българо-италиански семинар на тема Устойчиво съхранение на автохтонни породи, чрез опазване и маркетинг на традиционни продукти ще се проведе на 5 ноември, вторник от 11.00 ч. в Аграрен университет, Пловдив.

Лектори от България и Италия ще представят интересни примери от Европа и България. Фокус на срещата е взаимната обвързаност между опазването на автохтонни породи, традиционни храни, местна общност и екосистема. Ще бъде показан международният опит в тази сфера. Ще се презентират ключови български примери, добри и лоши.

Защо изчезва оригиналната Смядовска луканка? Как подмяна на оригинален продукт с търговски имитации влияе негативно и на породите, от които идва суровината.  Ще се инициира дискусия за нова устойчива консервационна политика за съхранение на агробиоразнообразието от местни породи, чрез опазване на гастрономически традиции и природосъобразен поминък. Ще бъдат обсъдени възможностите за използване и оптимизация на съществуващата нормативна база, както и хармонизиране на местните консервационни политики към добрите европейски образци.
 
В рамките на срещата ще бъдат дадени примери как фермери от Италия, Франция, Испания, Унгария, Холандия и България съхраняват редки породи, като запазват и предлагат традиционни сирена, колбаси, занаяти. По време на дегустация ще бъдат преставени сирена от Каракачанска овца, Мътеница от Калоферска дългокосместа коза , уникалното Зелено сирене от Черни Вит и др.

Организатори на срещата са Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА, Аграрен университет, гр.Пловдив I Slow Food Foundation for Biodiversity ONLUS


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!